Óriási gödröt ásnak Paks 2 területén

2021. október 20. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindulhat a gödörásás Paks 2 területén, bár még nem a teljes mélységig. Eközben tovább zajlik a hiánypótlási eljárás az új blokkok létesítésével kapcsolatban – írja a Portfolio.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szeptember 30-án azt közölte, hogy egyelőre nem adják ki az új paksi atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó engedélyt, és hiánypótlásra kötelezték a Paks II. Zrt.-t. Egy héttel később azt viszont már jóváhagyták, hogy a földmunkák elkezdődhessenek a területen.

A gödörásási engedélyt a talajvíz szintjéig adták ki. A gyakorlatban ez átlagosan 5,5 méter mélységet jelent. A szakhatósági dokumentumokból kiderül, hogy a Duna partján ásott gödör gigantikus méretű lesz: 985 méter hosszú és 420 méter széles, a munkagödörből 933 ezer köbméter földet fognak kitermelni. A gödör déli széle a paksi atomerőmű meglévő 4. blokkjától körülbelül 120 méter távolságra lesz.

Az egyik becsatolt szakhatósági anyag alapján a gödör teljes, 22 méter mélységig terjedő kiásása körülbelül hat évet vesz majd igénybe. Az engedélynek köszönhetően a Paks II. Zrt.-nek nem kell az első kapavágással arra várnia, hogy a hivatal a hiánypótlási eljárás végére érjen, és elbírálja az új blokkok építésére vonatkozó kérelmüket. A hónap elején kiadott földkitermelési engedély két évig, 2023. október 11-ig érvényes.

Az OAH élén nemrég történt váltás, Orbán Viktor miniszterelnök Kádár Andreát nevezte ki új vezetőnek, erről itt írtunk. Akit pedig az érdekel, hogy mi állhat az ügy hátterében, annak ezt a részletes írást javasoljuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!