Márki-Zay Péter egy hetedik, saját frakciót is akar

2021. október 18. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb csoda, hogy az előválasztáson 220 ezer olyan fiatal mozdult meg, akik reményt láttak – mondta hétfőn este Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte ez az erő már Orbán Viktor leváltását vetíti előre.

A civileknek és kispártoknak szeretne parlamenti képviseletet biztosítani, még ha mindannyian nem is kerülhetnek fel a listára. Szeretne egy frakciót azoknak, akiket az ellenzéki megállapodás hat pártja kihagyott. Erre szerinte Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt (ÚVNP) a legalkalmasabb. Ez egy hetedik frakció lenne. A civilek kijelölésébe Márki-Zaynak is lesz beleszólása, de a tárgyalások elsősorban a programról és nem a listáról szólnának.

Végső soron hat vagy hét frakciót akar

A Párbeszéd frakcióba csak akkor ülne be, ha az ÚVNP nem alapíthatna saját frakciót. „Nagyon szeretném, hogyha lenne egy saját frakcióm, nem is egy, hanem hat vagy hét, ezt az ellenzéket egyesíteni kell” – mondta Márki-Zay, aki a hatpárti megállapodást irányadónak tartja, de nem feltétlenül kötelező érvényűnek, mert azt nem tudja, hogy a pártok miben egyeztek meg egymással.

Pár napon belül Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel is találkozik. Nyílt párbeszéd volt eddig közöttük, nagyra értékelte eddig is, hogy háttérbe szorította a saját személyét, és a jövőben is nagy áldozatkészség kell.

Közben a legkeményebb DK-sok – vetette fel Rónai Egon műsorvezető – éppen Márki-Zayt utasítják el. A miniszterelnök-jelölt elismerte erre, hogy a legerősebb ellenzéki párt a DK.

„Az első feladat az, hogy az előválasztási sérüléseket az október 23-i közös ünneplésen begyógyítanánk” – mondta. Szeretné, ha egy közös színpadra állna ki a hat párt, a civilek és Dobrev Klára is a színpadon állna. Az aznapi Békemenettel nem akar konfrontációt.

Érdekes lesz figyelni a lemorzsolódókat

A DK-nak, a Jobbiknak és a szocialistáknak a szemére vetette a zuglói Tóth Csaba támogatását, szeretné, ha ez a három párt is támogatná az elszámoltatást. Az utolsó pillanatban mellette kiálló szocialistákról elmondta, hogy az elmúlt években nagy utat tettek meg.

Rasszizmus, korrupciógyanú, állampárti múlt kizáró ok az ellenzéki összefogásban, Rónai megjegyezte, érdekes lesz látni, kik morzsolódnak le a következő hónnapokban.

A miniszterelnök-jelölti és a polgármesteri feladatot egyszere is el tudja látni, ebben, mint mondta, „nagy példaképe”, Lázár János utat mutatott, aki egyszerre három fontos pozíciót is betöltött anélkül, hogy a Fidesz távozásra szólította volna fel a polgármesteri posztról. Márki-Zayt hétfőn reggel szólította fel a polgármesteri poszttól való távozásra a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!