Márki-Zay Péter: Baloldali ismerőseim szokták mondani, hogy 2010 előtt nem baloldali volt a kormány

2021. október 15. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a programokban van a legnagyobb különbség, hanem hogy ki tudja megszólítani a bizonytalan, eddig fideszes szavazókat, ez a második forduló lényege. Stratégiai kérdés az, hogy ki tudja megnyerni a választást, ki az, aki képes összetartani egy széles koalíciót, és ki az, aki képes betartani az ígéreteit”

– mondta Márki-Zay Péter péntek este az ATV-ben. Az ellenzéki előválasztás utolsó előtti napján ő és Dobrev Klára is szerepelt az Egyenes beszédben, ahol főleg a programokról beszéltek az elmúlt napok személyeskedései helyett.

Míg pár perccel előtte Dobrev azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak egy markánsan baloldali politikára van szüksége, Márki-Zay rákontrázott:

„Nekem éppen a baloldali ismerőseim szokták mondani, hogy 2010 előtt nem baloldali volt a kormány. Elszálltak a rezsiköltségek, elszállt az államadósság, nem volt romafelzárkóztatás (…) olyan antiszociális intézkedéseket hoztak, mint a 13. havi nyugdíj elvétele.”

Márki-Zay szerint utóbbi miatt jogosan riogathatna a Fidesz, ha Dobrev Klára nyerné az előválasztás második fordulóját:

„Hála a Jóistennek, hogy az MSZP és a DK is azt ígéri, nem hoznák vissza a 2010 előtti időszakot. De kinek hiszik majd ezt el a választók?”

Márki-Zay szintén a kormánypárti propagandagépezettől való félelmében hangsúlyozta azt, hogy „szó sem lehet adóemelésről”, de támogatna egy olyan kétkulcsos szja-rendszert, ahol a második kulccsal csökkentenék a legalacsonyabb jövedelműek adóját. Persze a miniszterelnök-jelölt hozzátette azt is, hogy ezt a gazdaság állapotától kell függővé tenni, „a Fidesz pedig rendkívül rossz helyzetben fogja átadni az államháztartást, ahogyan azt tették 2002-ben is”.

Egyetértett abban is Dobrevvel, hogy 2026-ra el kell juttatni Magyarországot az euró előszobájáig, az ERM-rendszerig, de ez is attól függ, milyen „katasztrófát” örökölnek majd a Fidesztől.

A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban viszont leszögezte, hogy „szerzett jogokat nem veszünk vissza egy jogállamban”. Márki-Zay akár külön képviselői helyeket biztosítana a határon túli magyaroknak, és lehetővé tenné a levélszavazást nemcsak a honosított állampolgároknak, de a Kárpát-medencén kívül élő magyaroknak is.

Szintén fontos különbség Dobrev és Márki-Zay programjában az atomenergia kérdése: míg a DK jelöltje felbontaná a Paks 2 projekt szerződését, Márki-Zay szerint az atomenergia tiszta energia.

„Németországban nem úgy befolyásolta az atomerőművek leállítása az energiamixet, hogy annak örültek volna a zöldek. Sőt, Finnországban a zöldek kifejezetten atompártinak számítanak (…) Óriási hiba leállítani az atomerőműveket, majd felpörgetni helyettük a szénerőműveket”

– mondta a miniszterelnök-jelölt, aki álláspontját csütörtökön, a Greenpeace által szervezett zöld vitán is megvédte.

Márki-Zay az interjú végén hangsúlyozta, hogy ő is el fogja fogadni az előválasztás végeredményét, ami szerinte eldöntheti a jövő tavaszi országgyűlési választások sorsát is: „Most arra kérek mindenkit, hogy még bírjuk ki ezt az egy napot, utána minden egyes ellenzékinek kézen fogva, a szeretet jegyében kell közösen küzdeni a rendszerváltás érdekében.”

Vasárnap este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor, Cseh Katalin, Arató Gergely, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!