Márki-Zay: A DK zsarolással állítana Dobrev mellé polgármestereket

2021. október 13. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erős állításokkal hangolt Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusa a szerda esti, Dobrev Klárával folytatandó miniszterelnök-jelölti vitájára a 444-nek adott interjújában.

Márki-Zay további részleteket osztott meg a DK ellene irányuló hadjáratáról azok után, hogy kedd este az ATV-ben arról beszélt: a DK-s rendezvényeken van egy külön szónok, aki őt szidja, és a DK-s trollhadseregek az interneten őt, a családját és Karácsony Gergelyt próbálják lejáratni.

Ezúttal azt mondta: visszataszítónak tartja, hogy a DK-tól megkeresik a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjait és alapítóit, és megpróbáljak rávenni őket arra, hogy kritikus nyilatkozatot tegyenek vele szemben. Szintén visszataszítóként jellemezte azt, hogy

„azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem teszik”.

A zsarolás apropóján hozzáteszi, hogy tudomása van arról, Karácsony Gergelyt hasonló technikával támadták, de rajta kívül három másik nevet is mondhatna, csak nem akarja ezt megtenni az érintettek engedélye nélkül.

Az interjúban kitér ellenfele, Dobrev Klára férjére is. Elmondja, hogy Gyurcsány Ferenc vétója miatt nem vehetett részt a civilek képviseletében a hatpárti egyeztetéseken – annak ellenére, hogy az egyik kezdeményező volt –, ezért az ott hozott eddigi szabályokkal sincs teljesen tisztában.

Túlzásnak tartja az ellenzéki előválasztás második fordulójának felfokozott hangulatát, amiért mindenképpen a DK-t tartja felelősnek. „Szerintem nem elfogadható, hogy egymás személyét, családját, lejáratókampány céltáblájává teszik a közösségi médiában az egyik fél szervezett kommentelői. Szerintem nem elfogadható, hogy az egyik fél kampányrendezvényén az egyik előénekes, a párt egyik jeles tagja, a másik személyének a lejáratásával foglalkozik, és hosszasan csak erről szónokol. Mi soha nem fordulunk ilyen eszközökhöz” – mondta.

Természetesen szóba került az elmúlt napokban sok figyelmet kapó „hazaárulózás” is. Márki-Zay elmondta, hogy annak ellenére kért elnézést, hogy valójában soha nem hagyta el a száját a hazaáruló kifejezés a szavazókra. „Mindenki számára egyértelmű kell hogy legyen, hogy nem a szavazókról, nem a DK szavazóiról beszéltem, amikor az árulás szót használtam, hanem a Párbeszéd pártnak a Karácsony Gergelyt eláruló képviselőiről.”

Az interjúban elmondja még Márki-Zay, hogy

  • nincs egy kifejezett ember a kampányában, akivel egyezteti a dolgokat, mondandóját;
  • nem mások írják meg előre a beszédeit;
  • Karácsony Gergely legnagyobb hőstettének azt tartja, hogy elmondta, az őt támogató pártok másképp döntöttek volna, mint ő, de így is vállalta, hogy Márki-Zayt támogatja, amikor visszalépett a versenyből;
  • a szombat estig tartó második fordulóban minimum 500 ezer szavazó fölött lehet esélye, mert Dobrev Klárának várhatóan 200-250 ezer szavazója lesz.

Gyurcsány reagált

Facebook-bejegyzésben reagált Gyurcsány Ferenc a Márki-Zay-interjúban őt ért vádakra. A „Péter, ne hazudj korán reggel!” felütéssel induló posztban arról ír, hogy a pártelnökök 2020. október 1-i tanácskozásának jegyzőkönyve szerint „senki, még az előterjesztő se akarta az MMM-et bevonni a pártközi együttműködésbe, mert az ugye nem párt”, és hogy a szabály szerint a hatpárti egyeztetésekben nemzeti vagy európai képviselettel rendelkező pártok működtek együtt.

Gyurcsány hozzáteszi, hogy Fekete-Győr András előterjesztésére a közös döntés az volt, hogy a megbízottjaik rendszeresen egyeztetnek Márki-Zayékkal, ami meg is történt – ezt egyébként Márki-Zay sem vitatta.

Gyurcsány hozzáteszi, hogy a megállapodás alapján lefolytatott egyeztetésen (a jegyzőkönyv szerint) Márki-Zay maga sem jelezte, csatlakozni szeretnének a hatpárti egyeztetéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!