Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt

2021. október 13. – 18:26

frissítve

Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Beszólásokkal és személyeskedéssel indult a harmadik miniszterelnök-jelölti vita szerda este. Később aztán talált közös pontot is Dobrev Klára és Márki-Zay Péter: az Alaptörvényt egyikük sem fogadja el és az elszámoltatásban is nagyrészt egyetértettek. A hódmezővásárhelyi polgármester elsorolta, hogy kiket tud elképzelni a kormányában, a DK jelöltje szerint idő előtti pozíciókat osztogatni, de még az idén árnyékkormányt hirdetne. Percről percre közvetítettük Dobrev és Márki-Zay összecsapását.

A meglehetősen hevesen, Márki-Zay alkalmatlanozásával és Dobrev Klára esélytelenezésével indult vita meglehetősen nagy egyetértésben, a két jelölt kézfogásával ért véget. Hamarosan részletesen is összefoglaljuk és elemezzük a két jelölt szócsatáját.

Bárki is legyen Magyarország miniszterelnök-jelöltje, egy olyan közös programot fog végrehajtani, amelyben baloldali, liberális, zöld és jobbközép elemek is helyet kapnak – fogalmazott másfél perces kortesbeszédében Márki-Zay Péter. Az MMM civil jelöltje, aki élvezi tehát Karácsony Gergely és a Momentum támogatását, ismét felsorolt több olyan más politikai erőt is, amelyet ő maga a tiszták koalíciójának nevezett. Szerinte ez a koalíció a garancia arra, hogy többé Magyarországon senki törvényszegéseit, senki korrupcióját nem tűri majd a jövőre megalakuló kormány.

Nem jobb- vagy baloldali megoldásra van szükség, hanem békére és összefogásra

– fogalmazott Márki-Zay, aki tiszta közéletet, határozott, erős, tisztességes kormányzást, valódi rendszerváltást ígérve kérte a választópolgárok támogatását. Szavait az MMM szlogenjével zárta:

„Nem az a kérdés, hogy a jövő jobbra vagy balra van. Csak egy út van: csak felfelé!”

„Azért jöttem a vitára, hogy arra kérjem önöket, szavazzanak rám a következő három napban” – kezdi kortesbeszédet Dobrev Klára. Szerinte senki nem fog győzni egyedül, ezért azt kéri a nézőktől, arra szavazzanak, akiben látják a tiszteletet és alázatot a koalíciós kormányzás iránt.

A kormányzáshoz kormányzóképesség is kell – mondja Dobrev –, hogy a közös jelölt egyben tudja tartani a sokszínű koalíciót, amely szerinte le tudja váltani jövőre Orbán Viktort. Azt is mondta a másfél perces beszédben, hogy baloldali politikával hozná helyre az elmúlt 11 évet.

Márki-Zay Péter szerint a zöld, energiahatékonysági építési, közlekedési programok elengedhetetlenek.

Márki-Zay szerint Szél Bernadett és Jávor Benedek is komplett zöldprogramon dolgozik leendő kormányának. Az MMM jelöltje egyetért azzal, hogy a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz.

A kérdésre, hogy népszerűtlen lépéseket is meglépne-e a környezetvédelem érdekében, azt mondta, szerinte nem szabad felelőtlennek gondolni az embereket, nem egyértelmű, hogy ezek az intézkedések népszerűtlenek lennének. Márki-Zay számos fenntarthatósági intézkedést hozott példaként, amelyeket az elmúlt három évben Hódmezővásárhelyen vezettek be.

Zöld kormány lesz Dobrev Klára szerint 2022 után. Három területet említett meg külön is, amire miniszterelnökként koncentrálna.

  • Panelrekonstrukciós, társasház-felújítási programot indítana uniós forrásokból,
  • fejlesztené a közösségi közlekedést, hogy minél többen vegyék igénybe, és
  • igazságos átmeneti megoldást nyújtana, hogy az erőműveket, például a Mátrai Erőművet korszerűsítsék.

A Fidesz családtámogatási rendszere teljes kudarc – mondja Dobrev. A csokot meg kell tartani szerinte, de a rászoruló családok nagy része nem tudja igénybe venni, ezért kibővítené, átalakítaná.

Az MMM jelöltje szerint egyértelmű, hogy ezeket meg kell őrizni, és az államnak ösztönöznie kell a gyerekvállalást.

Márki-Zay Péter nem vezetne be, az MMM-ben sincs kvóta, noha nem is ők állítják össze a választási listát, de az önkéntes vállalással, ahogyan a roma politikusok esetében, a nők és más társadalmi csoportoknál is érdemes ilyen megbecsülést kifejezni.

Jogszabállyal, munkaügyi ellenőrzéssel számolná fel Dobrev, hogy ne lehessen ugyanabban a pozícióban fizetéskülönbség férfiak és nők között. A nyugdíjszakadék még súlyosabb probléma szerint.

A DK-nál van női kvóta, jelöltjeik harminc százaléka nő, de ő ötvenet szeretne – tette hozzá.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint csak ennek az örömének adott hangot, amikor megdicsérte Dobrev „nőként elért” teljesítményét. Szerinte ő csupán a sztereotípiák felszámolása ellen szólal fel, és büszke arra, szerinte ez az egész magyar társadalom büszkesége és eredménye, hogy fokozatosan számoljuk fel ezeket.

Mi, nők ezt a kijelentést sokszor halljuk – mondja Dobrev Márki-Zay elmúlt napokban tett kijelentésére. A hódmezővásárhelyi polgármester arról beszélt, a DK jelöltje nő létére jó eredményt ért el az első fordulóban. Dobrev érzi, hogy ellenfele nem rosszindulattal mondta ezt, hanem ez egy berögződés. „Feladatomnak érzem, hogy megmutassam a magyar lányoknak, hogy tessék bejönni a közéletbe, hogy ezek a kissé lekezelő mondatok ne jöhessen ki a férfiak száján” – fogalmazott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egyetért az általános iskolák önkormányzati fenntartásba kerülésével, de úgy vélte, nem lehet ezt sem kötelezővé tenni, és előfordulhat, hogy a minisztériumi irányítás a felsőbb fokú iskolák esetében megmaradhat.

Márki-Zay egyetért a tankötelezettség korhatárának 18. évre való visszaállításával, de szerinte ez önmagában nem old meg mindent. A képzés színvonala, az ösztönzés a lényeg.

Felmondjuk az alapítványi rendszert, és visszavesszük az egyetemeket – mondja Dobrev a felsőoktatásról. Azt is ígéri, hogy ingyenessé tenné az első diplomát.

Visszaadná az önkormányzatoknak az iskolák fenntartását Dobrev Klára, de ehhez forrást is kell biztosítani.

Az MMM jelöltje egyetért abban Dobrevvel, hogy a leszakadó térségekben nagyobb emelésre, nagyobb ösztönzésre van szükség, és további haladéktalan intézkedésekre, beavatkozásokra van szükség az oktatásban.

Márki-Zay Péter szerint azonos fenntartási támogatást kell adni azonos feladatra, függetlenül attól, hogy egy intézmény állami, vagy egyházi.

Azonnal emelné a pedagógusok bérét Dobrev Klára. Ha nem tudják megemelni a pedagógusok bérét hamar, 1-2 éven belül átalakulnak az iskolák gyermekmegőrzővé – állítja a DK miniszterelnök-jelöltje.

Azonnal harminc százalékkal emelné a tanárok fizetést, de kétszeres-háromszoros bért adna azoknak, akik hátrányos helyzetű diákokat tanítanak.

Márki-Zay Péter szerint ugyanis az egészségügyi rendszer átalakításához ismét csak szükség van a fideszesek, bizonytalanok megnyerésére is. Márki-Zay szerint nyilván nincs szükség mindenféle ellátási formára minden egyes kórházban, de az fontos, hogy a lakóhelyhez legközelebb kapják meg a szükséges ellátást az állampolgárok az ország minden részén.

3 ezer új szakorvost, 9 ezer új ápolót és 500 új háziorvost fogunk munkába állítani – ígéri Dobrev. De nemcsak a béreket, hanem a megbecsülést is javítani kell szerinte. Eltörölné a rabszolgatörvényt, és emberi munkakörnyezetet teremtene az egészségügyi dolgozóknak. Azt mondja, minderre lenne forrás.

Garantált várakozási időt vezetne be miniszterelnökként, és ha az állam nem tudja megígérni, hogy egy vizsgálatra időben bejusson egy beteg, lehetővé kell tenni számára a magánellátást. Olyan közel vinné az orvosokat a betegekhez Dobrev, amilyen közel csak lehet. Az orvosokkal és a kamarával kell majd eldönteni, hogy szükség van-e új kórházakra.

Nagyon gyorsan kell az egészségügyben a szakdolgozók béremelését meglépni, mert a szakemberhiány súlyos ellátási zavart idéz elő, de képalkotó diagnosztikában, valamint a hosszú várakozással járó műtéti beavatkozások esetén magánszolgáltatók bevonását javasolja, és azt, hogy ennek költségét az állam vállalja magára.

Nem lesz egy-két év – mondta Márki-Zay, és ismét a felelőtlen ígérgetések elkerülésére intve vitapartnerét.

Pénzügyi jogászként nem hangzik el olyan ígéret a számból, ami ne lenne megvalósítható – mondja Dobrev. A történelem legnagyobb költségvetési átcsoportosírását tervezi, felsorolja, hogy mennyi pénz megy el sportra, honvédelemre.

Baloldali politikát kell ebben az országban követni, mert tönkre fog menni az ország.

Ha valaki az ígéretek híve, akkor szavazzon a Kétfarkú Kutya Pártra – ironizált Márki-Zay Péter, mert szerinte a Dobrevtől elhangzó populista ígéretekkel óvatosabban kellene bánni. Ő maga nem tenne ilyen vállalásokat, mert arra lehet számítani, hogy Orbán kispöröve adja át az államkasszát, ahogyan tette 2002-ben.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A benzin adótartamát csökkentenie kell az államnak egy összeg felett – mondja Dobrev. A kormány felelőssége szerinte, hogy megfékezze a benzinár emelkedését.

Csak felelősen lehet kormányozni, mondta, a felelőtlen populista ígérgetésekkel pedig nemcsak az Orbán-kormányt, hanem a 2010 előtti kormányzásokat is vádolva. A 27 százalékos áfa ügyében egyetért Dobrev Klárával, és a fokozatos csökkentés szükségességében.

Emelné a minimálbért Dobrev Klára. Az európai minimálbér-rendszer azt jelenti, hogy minden évben emelni kell a minimálbért.

„Csak az a kérésem, hogy ne emeljünk adót, mert a Fidesz csak erről fog beszélni a kampányban, hogy az ellenzék adót akar beszélni” – mondta.

Kétkulcsos szja-t szeretne Dobrev Klára, a második kulcs egymilliós jövedelem felett.

„Márki-Zay Péter igazat mondott, engem is megzsarolt a DK!” – osztotta meg Facebook-oldalán Popovics Judit, tatai önkormányzati képviselő, aki Tatabányán és környékén indult volna az előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként, de nem kapott frakció befogadónyilatkozatot a pártoktól, így nem indulhatott el. Márki-Zay azt állította a vita elején, Popovics az egyik, akit megzsarolt a DK.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!