Egyetlen cég kapta meg négy évre az állami intézmények takarítási feladatait 68,5 milliárdért

2021. október 6. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 68,5 milliárdért egyetlen cég végezheti a következő négy évben a takarítási munkálatokat minden olyan állami ingatlanban, amely a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellátási körébe tartozik – írta a 24.hu. A takarítási, fertőtlenítési, kártevőirtási, kertészeti és parkfenntartási munkákról szóló megbízás 48 hónapig tart, hacsak a megbízott B+N Referencia Zrt. le nem hívja le előbb a teljes összeget. Ha nem hívja le, akkor a szerződés további egy évvel meghosszabbítható.

Nem aprózták el

Bár érintett épületek országosan vannak, nem merült fel, hogy a feladatokat részekre bontsák, és akár megyénként osszák ki a feladatokat, több cég között. Nemcsak a közepes, de a legnagyobb takarítócégeknek sem volt esélyük, mivel a kiírás szerint csak olyan cég jelentkezhetett, amelynek az elmúlt három lezárt pénzügyi évében nettó árbevétele elérte a tízmilliárd forintot. Nagy versengés így nem lett a feladatokért, mindössze két jelentkező pályázhatott: a győztes B+N Referencia Zrt. mellett a Jánosik és Társai Kft. indult, amely minimális pontkülönbséggel maradt alul.

„A KEF üzemeltetési, illetve ellátási körébe országosan 1501 létesítmény tartozik, nettó alapterületük 2 284 551 négyzetméter. Ebből a napi takarítással érintett nettó alapterület 1 622 922, a kártevőirtással érintett nettó alapterület 785 438, a kertészeti és parkfenntartási szolgáltatással érintett nettó alapterület pedig 247 702 négyzetméter” – írta a 24.hu.

Ennek megfelelően az érintett területre vonatkozó feladatokat a győztes cég évi 7500 forintért látja el négyzetméterenként.

Rendszeres nyertes

A cég korábban is nyert már el nagy állami megbízásokat, az ország kórházainak takarítását egyetlen ajánlattevőként 300 milliárd forintért vállalta el, szintén a KEF által tavaly decemberben kiírt pályázaton nyerve.

Ez utóbbiról a Telexnek a céget vezető azt nyilatkozta, hogy kormányzat nyilván nem akart kockáztatni „és nem várt eseményekkel szembenézni az egészségügyben”, ezért bízta nagy cégre a kórházi feladatokat.

Kis-Szölgyémi Ferenc elmondta, hogy

  • ő a cég egyetlen tulajdonosa, és ez az állítás nemcsak a látszat, de bármely vizsgálatot kiáll;
  • Tombor Andrással valaha három évig együtt dolgozott a Multireklámban, de már nincsenek jóban, 5 éve nem beszéltek;
  • Rogán Antallal pedig még sohasem találkozott.

Ettől függetlenül az tagadhatatlan, hogy a B+N Referencia Zrt. az elmúlt években valódi közbeszerzési bajnok lett, sorra nyeri az állami intézmények takarítási feladatait, itt például a 24.hu írt erről.

Mindez meglátszik a pénzügyi adatokon is, az Opten szerint a társaság forgalma fejlődött az elmúlt években:

  • 2016: 14 milliárd forint;
  • 2017: 18 milliárd forint;
  • 2018: 23 milliárd forint;
  • 2019: 36 milliárd forint.

Eközben a társaság adózás előtti nyeresége: is hasonló pályát járt be:

  • 2016: 1,5 milliárd forint;
  • 2017: 1,8 milliárd forint;
  • 2018: 2,2 milliárd forint;
  • 2019: 4,4 milliárd forint.

A cég 10 milliárd forintos forráshoz jutott a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában, és – írta a 24.hu – „olyan, a NER legfelsőbb köreihez sorolt cégekkel üzletel, mint a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valton-Sec Zrt., illetve Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Zrt., amelyekkel a ferihegyi reptéren is megvetették a lábukat”.

A döntés beleillik abba a sorba, amelyben az állami megbízásokat nem sokkal a választások előtt hosszú időre kiosztják, bár ez az összeg és az időtartam elmarad a 35 évre meghosszabbított kaszinókoncessziótól, az autópályakoncessziótól vagy a létrehozott egyetemi alapítványoknak átadott állami vagyonoktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!