Népszava: Nagyon sok az érvénytelen szavazat

2021. szeptember 30. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 106 körzetben összesen 1008076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapot adtak le. Ebből első nekifutásra a Népszava összesítése szerint 293771 szavazatot számoltak össze. Ezek közül 16166 volt érvénytelen. Ez az összes szavazatok 5,5 százaléka, ami feltűnően sok az országgyűlési választásokon korábban mért 1,5-2 százalékhoz képest. Néhány választókerületben azonban ennek a duplája vagy akár többszöröse az érvénytelen szavazatok aránya.

A Népszava meg nem erősített információi szerint a legtöbb esetben az azonosításhoz használt QR kód miatt vált érvénytelenné a szavazat, mivel azt a szavazat leadásakor nem vagy rosszul rögzítette a rendszer függetlenül attól, hogy a szavazólapot szabályosan töltötte-e ki a szavazó, így ezeket a voksokat a számláláskor nem tudták „kicsippantani” vagyis hitelesíteni. De természetesen érvénytelennek minősülnek a rosszul kitöltött vagy üresen bedobott szavazólapok is.

Azzal számoltak, hogy a QR kódos megoldás magában rejt némi kockázatot, ismerte el a Népszava kérdésére Hajdú Gergő előválasztást is lebonyolító aHang kampányigazgatója. Mint elmondta: a választási csalások hatékonyabb megelőzése érdekében nem akartak pecsétes szavazólapokat használni, ezért vezették be teljesen új technológiai megoldásként a QR-kódos azonosítást. Ezzel nincs és nem is volt gond a kampányigazgató szerint, a rendszer tökéletesen működik. A probléma az, hogy a szavazatokat gyűjtő aktivisták esetenként nem olvasták be a QR-kódokat, így a szavazólapokat a szavazatszámlálók nem tudták beazonosítani és hitelesíteni sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!