Karácsony: A szív választása után jön az ész választása

2021. szeptember 30. – 22:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök-jelöltek versenyének első fordulójában több mint 7 százalékpontos lemaradással a második helyre szoruló Karácsony Gergely csütörtök este videóban üzent a választóknak, illetve (reménybeli) második fordulós szövetségeseinek. Az MSZP és Párbeszéd közös jelöltje a köszönetnyilvánításokon és udvarias gratulációkon túl megnevezte az előválasztás legnagyobb győztesét és vesztesét:

  • Győzött: a demokrácia, győzött Magyarország.
  • Vesztett: a demokráciát leromboló, a versenyt megcinkelő, a vitáktól rettegő hatalom.

Karácsony azonban arra figyelmeztetett, hogy „a java csak most jön”, az első fordulós szavazattal a választók még nem tettek meg mindent az „Orbán-dinasztia” leváltásáért.

Forrás: Karácsony Gergely / Facebook
Forrás: Karácsony Gergely / Facebook

A politikus a második fordulóra megfogalmazott üzeneteit kerülőúton fogalmazta meg. Először azt fejtegette, hogy a kétfordulós választás a demokrácia ünnepe, mert egyaránt ott van benne a szív és az ész. Az első fordulóban mindenki a szíve szerint szavazott, üzent a politikusoknak, a hatalomnak, és ez így van rendjén. A második fordulóban azonban már a szív és az ész együttes választására van szükség, hiszen az Orbán-rendszer leváltásához alkalmas miniszterelnök-jelölt kiválasztásához négy kérdést kell mérlegelni:

  1. Ki az, aki képes szélesíteni a változást akarók táborát?
  2. Ki az, akiben benne van az egyesítés ereje a megosztás gyengeségével szemben?
  3. Ki az, aki képes egyben tartani és működtetni a sokszínű ellenzéki koalíciót?
  4. Ki az, aki valódi változást képvisel, és nemcsak az elmúlt 12 év hibáit, hanem az elmúlt 30 év kudarcait is képes orvosolni?

Karácsony egyértelművé tette, hogy ezen kritériumoknak ő maga jobban megfelel, mint (a konkrétan meg nem nevezett) Dobrev Klára, és ezeket az érveket fogja képviselni a második fordulóban. A fő üzenetek lefektetése után azt is kijelentette, a második fordulóra partnereket keres, közös nevezőket szeretne találni Budapest és vidék koalíciójához, a politikai generációk koalíciójához és a múlt politikáját meghaladó „jövő koalíciójához”. Végül szavazásra buzdított a második fordulóban is, ehhez a pártokat az első fordulós regisztráció második fordulós automatikus elismerésére, illetve a voksolásra kijelölt napok igazságosabb elosztására szólította fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!