Gulyás az autópálya-koncesszióról: Jó szerződést kell kötni

2021. szeptember 29. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 35 évig tartó autópálya-koncesszióról is kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelentkezők meghívásos alapon jelentkeztek-e vagy valamilyen szűrő után maradtak-e ők? Gulyás erre azt válaszolta, hogy nem tud arról, hogy bármilyen szűrő lett volna.

A miniszter szerint egyébként még nincsenek ajánlatok. Hozzátette, hogy az államnak meg kell, hogy érje ez a beruházás. „Az egész koncesszió kiírásánál az volt a szempont, hogy a következő fejlesztési időszakokra útra nem lehet pénzt kapni. Magyarországnak a tranzit szerepe nem vitás. Az autópálya fejlesztés pedig növeli az állami bevételeket. Megéri, hogy nem az állam, hanem más előlegezi meg az összegeket. Olyan forrásokat kell tehát bevonni, amely az államon kívül áll” – magyarázta.

Kollégánk visszakérdezett, hogy ez 35 évre nem túl kockázatos-e?

Gulyás szerint csak jó szerződést kell kötni. Az állam forrásai ugyanis végesek, ezért a kormány számára előnyös, ha az utakat más építi meg, majd részesül az útdíj bevételeiből.

A sztrádakoncesszióról május végén jelent meg az első hír, aztán a felelőse, Rogán Antal sajtóbeszélgetésen igyekezett bemutatni az állam álláspontját a sokmilliárdos, a választások utánra is bőven elhúzódó programról.

A Fidesz tervéről, amely szerint 35 évre bérbe adná a sztrádákat a karbantartással és a további fejlesztésekkel együtt, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!