Szombaton is rekordmennyiségű ember ment el szavazni az előválasztáson

2021. szeptember 26. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi legtöbb szavazatot adták le szombaton az ellenzéki előválasztáson, és az online szavazatok aránya és száma is jelentősen nőtt. Összesen 89 202 ember voksolt,

  • ebből 70 122-en szavazóponton,
  • míg 19 080-an online tették meg ugyanezt.

Az Országos Előválasztási Bizottság által közreadott adatok szerint az előválasztás kezdete óta összesen 436 702-en szavaztak. A pénteki rekord egyébként gyorsan meg is dőlt ezzel, majdnem 15 ezerrel több szavazatot adtak le szombaton. A bizottság azt is kiemelte, hogy az interneten keresztül szavazók a nap folyamán vagy azt megelőzően regisztráltak.

A 21 Kutatóközpont korábbi elemzése szerint a DK-nak nagy valószínűséggel az alacsony (2-300 ezres) részvétel kedvezne az előválasztáson, mert akkor vélhetően többségben lennének a párt elkötelezett szavazói. Ezt az arányt azonban már most, napokkal az előválasztás vége előtt túllépték a szavazók az adatok szerint.

Amennyiben félmillió felé közelítene a résztvevők száma, vagyis a pártok felé kevésbé elkötelezett választók is elmennének szavazni – ami az adatok alapján már most megtörtént, és még mindig van három nap az előválasztásból – akkor a DK miniszterelnök-jelöltje várhatóan rosszabb eredményt érne el – vélik a tanulmány készítői.

A Medián felmérése szerint ugyanis a kevésbé elkötelezett ellenzékiek körében messze Dobrev Klára a legelutasítottabb jelölt.

Pénteken tartották meg a második miniszterelnök-jelölti vitát, amiről itt tudósítottunk percről percre, itt pedig összefoglaltuk a fontosabb mozzanatokat. Az előválasztás első fordulója kedden, szeptember 28-án zárul. A szavazatszámlálás szeptember 29-én, szerda reggel kezdődik meg húsz megyei helyszínen. A képviselőjelölti választások végeredménye folyamatosan, a miniszterelnök-jelölti választás végeredménye késő délutánra várható.

Az előválasztás hátteréről készített videónkat itt nézhetik meg:

Az alábbi térképen pedig láthatják, melyik körzetben kik az indulók:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!