Szakmunkás minimálbért kapnak a pedagógusokat tehermentesítő pedagógiai asszisztensek

2021. szeptember 22. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Pedagógus asszisztens vagyok, napi 8 órában én pótolom a kormány szerint ‘nem hiányzó’ pedagógusokat. Mindezért a munkáért több, mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér (jelenleg nettó 150.000 Ft)” – idézte egy pedagógus asszisztens bejegyzését a Pedagógusok Szakszervezete egy szeptemberi Facebook-posztban, amiben egyúttal egy petíció aláírására buzdítanak. A petícióval azt követelik, hogy a pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen, valamint azt is, hogy „a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát, regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül”.

A problémát az okozza, hogy a pedagógiai asszisztensek fizetését a közalkalmazotti bértábla alapján kalkulálják, márpedig az 13 éve, 2008 óta nem igazán változott, így egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens nettó 145 ezer forintot kap, ami a garantált bérminimum – írja az Eduline. Közben egyre több teher hárul rájuk, mert a tanárhiány miatt emelkedett az odabízott feladatok mennyisége: sokszor ebédeltetik az osztályokat vagy felügyeletet látnak el, segítenek az adminisztrációban.

A cikk szerint a pedagógiai asszisztenseket eredetileg arra alkalmazták volna, hogy a lemaradó tanulókat, gyerekeket segítsék a felzárkózásban az órákon, így az iskolákban ők is részt vettek volna a tanórákon.

„A finn oktatás egyebek mellett attól sikeres, hogy a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, netán más problémával küzdő diákokat pedagógiai asszisztens segíti. Egy finn tanteremben egy pedagógust és két pedagógiai asszisztenst találunk, ott három, fejlesztést igénylő tanulóra jut egy ilyen segítő munkatárs. Nálunk kétszáz diákra figyel egy pedagógiai asszisztens” – mondta az Eduline-nak Totyik Tamás a PSZ alelnöke.

Ahogy óvónőből, úgy pedagógiai asszisztensből sincs elég, a hiány lefaragását szolgálhatják majd a pedagógiai technikumok, amiknek már az előkészítése zajlik. Ezekben óvodai és iskolai asszisztenseket, illetve oktatói asszisztenseket képeznek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!