Francis Fukuyama faggatta Karácsony Gergelyt a magyar helyzetről

2021. szeptember 21. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Francis Fukuyama faggatta Karácsony Gergelyt közel fél órán keresztül a magyar demokrácia helyzetéről, az illiberalizmusról és az ellenzék esélyeiről a jövő évi választásokon az American Purpose liberális magazin által szervezett online beszélgetésen. Karácsony – akinek nyelvtudása azóta lett téma, hogy a Fidesz megvádolta azzal, hogy nem tud angolul, mire ő közölte, hogy „hiperpasszív” a tudása, múlt héten viszont angolul olvasott fel egy konferenciabeszédet – szinkrontolmáccsal vett részt a beszélgetésben.

Fukuyama (aki világhírű politikai filozófus és a Stanford Egyetem oktatója) azzal kezdte: nagy megtiszteltetés számára egy pódiumon szerepelni Karácsonnyal, „valakivel, aki ténylegesen tesz is valamit” az illiberalizmus terjedése ellen. Aztán rákérdezett, van-e a valós esély arra, hogy a jövő évi választásokon az ellenzék leváltsa Orbán Viktor kormányát annak ellenére, hogy a politikai és a választási rendszer sajátosságai a regnáló hatalomnak kedveznek.

Karácsony is nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy beszélgethet Fukuyamával, akinek sok könyvét olvasta, és jelentős inspirációként hivatkozott a filozófus gondolataira. Kifejtette, hogy a magyar választási rendszer meglehetősen antidemokratikus. Magyarország szerinte tankönyvi példája annak, hogy amikor egy országban új választási rendszert vezetnek be, az embereknek és a pártoknak legalább 2 választási ciklus kell az adaptálódáshoz. Itt is ez történt, a 2011-es új választási törvénytől számított harmadik választásra összefogott az ellenzék, és egy jelölttel indul a Fidesz jelöltjeivel szemben. Ezt az előválasztás intézményével érik el, ami a választók aktív bevonására épül, és a főpolgármester szerint ez a felállás minden rendszerszintű hátrány ellenére esélyt teremt az ellenzék számára a Fidesz legyőzésére a 2022-es választáson.

A beszélgetésben szó esett még olyan, a magyar közönség számára szintén közismert témákról, mint a kormány és az ellenzéki önkormányzatok ellentétei, az önkormányzatokat sújtó állami pénzelvonás a járvány alatt és az Európai Unió szerepe a magyarországi helyzetben. Karácsony néhány szolid kritikát is megfogalmazott az unióval szemben, kiemelte például, hogy az Európai Néppárt túl sokáig tolerálta a Fideszt, és hogy tulajdonképpen az EU-transzferek tartják életben Orbán Viktor rendszerét – ilyen értelemben ezek a pénzek szerinte hasonlóak az orosz gázhoz, amelyek életben tartják a Putyin-rezsimet.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!