Karácsony: Úgy tűnik, Kínából támadták meg az előválasztást

2021. szeptember 20. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje hétfő délelőtti videójában – több ellenzéki politikushoz hasonlóan – bejelentette, hogy újraindul az ellenzéki előválasztás, ami még szombaton állt le egy túlterheléses kibertámadásnak köszönhetően.

Akkor Márki-Zay Péter elmondta, hogy számítottak támadásra, „de nem ekkorára, mint ami történt, és ami a teljes szerverparkot érintette”. Karácsony szerint is készültek arra, hogy „a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy a nép akaratának útjába álljon”. Azonban a videóban azt is elárulta, hogy jelenlegi tudásuk szerint Kínából érkezett a támadás:

Úgy tűnik, hogy azok az informatikai támadások, melyek miatt nem működött a rendszer, Kínából érkeztek. Úgy tűnik a magyar politikából minden út Kínába vezet.

Az előválasztás szombattól folyamatosan zajlott volna szeptember 26-ig, de a hétvégi leállás után meghosszabbították az első forduló időtartamát, szeptember 28-ig lehet szavazni. A szavazást azután állították le, hogy szombat délelőtt előbb akadozni kezdett, majd túlterhelés miatt teljesen leállt a rendszer.

A szervezők eleinte azt mondták, a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt történt a leállás, többórás vizsgálatot követően viszont már túlterheléses, illetve célzott kibertámadást emlegettek. Az előválasztásban részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – a kormányt nevezte meg a támadás felelősének, igaz, erre utaló bizonyítékot nem mutattak be. A Fidesz erre csak annyit reagált, hogy: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!