Iványi Gábor: Nem azt mondtam, hogy én Dobrev Klárát támogatom, hanem én támogatom Dobrev Klárát

2021. szeptember 18. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára csütörtökön tett közzé a Facebookon egy videót, amelyben Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevű egyház elnök-lelkésze üzent a választóknak. Ez alapján körbejárt a médiában, és a Telex is megírta, hogy Iványi Dobrevet támogatja az ellenzéki előválasztáson. A lelkész azonban a Klubrádióban azt mondta, félreértették a szavait, ő nem kizárólag Dobrevet támogatja, hanem őt is.

A Megbeszéljük péntek délutáni adása itt hallgatható vissza, Iványi a 19. perctől nyilatkozik: „Elvben nekem nem lenne szabad pártosan egyik fél mellett sem lándzsát törni mint lelkésznek vagy pláne mint egyházvezetőnek, ez egy elvárás velem szemben, de én mindazoknak, akik kérték, adtam ilyen nyilatkozatot, adtam Márki-Zay Péternek is, és talán az félreérthető, hogy ezt nem tettem teljesen világossá” – mondta.

„A kéréssel ellentétben nem azt mondtam, hogy én Dobrev Klárát támogatom, hanem én támogatom Dobrev Klárát. A magyar nyelvben vannak olyan mondatok, amiknél a hangsúly is fontos, és itt is, tehát én támogatom mind a három olyan indulót, akik között szerintem el fog dőlni, hogy ki az, aki a jövőben a miniszterelnök-jelölt lesz.”

A harmadik, akit esélyesnek tart, Karácsony Gergely főpolgármester, és többször elmondta, hogy mindhármukat egyformán támogatja, és bízik benne, hogy bármelyikük nyer is, a többiek egy emberként állnak majd be mögé.

Iványi egyébként a csütörtöki videón úgy fogalmaz, „Dobrev Klára támogatását javaslom a választóknak, én magam is támogatom őt.” Itt újranézhető a teljes videó:

A lelkész a telefonba beolvasott egy közleményt is minderről, amelyben mindhárom jelöltet méltatta: „Mindhárman kiváló emberek, fiatalok, kitűnő szakmai tudással rendelkeznek, tapasztalatokat szereztek az irányításban, jól mérik fel a rájuk váró feladat kivételes nagyságát. Egyen-egyenként mindhármójukat alkalmasnak vélem arra, hogy az országot 2022 után vezessék, és bízom abban, hogy egyetértenek. Meg kell teremteni újra Magyarország békéjét, helyre kell állítani a törvényhozásban és a végrehajtásban megrendült állampolgári bizalmat, kézzelfogható reményt kell adni a szegényeknek, felelős minisztériumokat kell felállítani, helyre kell állítani az egészségügyet, a köz- és felsőoktatás értékeit, tényleges sajtószabadságot kell biztosítani, meg kell fékezni a korrupciót, és helyre kell állítani hazánk nemzetközi hírnevét, partnerségi megbízhatóságát. Aki győz az előválasztáson, amögé egy emberként kell odaállnunk, és bátorítanunk az egész országot is, különben végleg elsodródhatunk Európától. Eddig alkalmam nyílt mindhárom jelöltet biztosítani arról, hogy támogatom őket. Ha egyedülálló politikai ötletként eljutnának oda, hogy évenkénti váltásban együtt kormányoznak, az még jobban tetszene. Kívánom valamennyiüknek, hogy győzzenek, és valamennyiünknek, hogy együtt győzzünk.”

A szombaton kezdődött és jövő vasárnapig tartó előválasztás legfontosabb gyakorlati tudnivalóit itt foglaltuk össze röviden. Online is lehet szavazni, az előválasztási holnap azonban szombat délelőtt nem bírta a terhelést, ezért két órára felfüggesztették az online szavazást, amíg bővítik a kapacitásokat.

A Telex munkatársai, a többi jelölthöz hasonlóan, elkísérték egy kampánynapján a DK miniszterelnök-jelöltjét is, aki azt is elárulta, hová lövi be magát a Gyurcsány-skálán:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!