Tatabányán is felbomlott az ellenzéki egység

2021. szeptember 17. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tatabányán is felbomlott az ellenzéki pártok egysége, pénteken kilépett a közös frakcióból Szücsné Posztovics Ilona polgármester és három képviselő, hogy új frakciót hozzanak létre három kiszavazó képviselő nélkül.

A függetlenként megválasztott, de leginkább a DK-hoz kötődő polgármester szerint az MSZP-s Fekete Miklós és Nagy Béla, valamint a DK-ból júliusban távozó Hoffer Dávid önkormányzati képviselők az elmúlt hónapokban „szavazási magatartásukkal a Fidesz–KDNP frakció érdekeit támogatták”.

Két konkrét példát említett ehhez. Miután egy önkormányzati tulajdonú cég átvilágításakor súlyos pénzügyi, elszámolási szabálytalanságokra derült fény, Szücsné Posztovics Ilona a gazdasági ügyvezetői kontroll beépítéséről döntött – a veszélyhelyzet alatt egyedül. „Konkrét személy kinevezése nem történt, a gazdasági kontrollt viszont elengedhetetlennek tartottam” – indokolta a döntését.

A fideszes képviselők aztán Fekete Miklós, Nagy Béla, illetve Hoffer Dávid szavazatával már többségbe kerültek, és kétszer is visszavonták a polgármester döntését.

Szücsné azt is felrótta Hoffer Dávidnak és Nagy Bélának, hogy ők is támogatták azt a javaslatot, amely zöld utat adott egy Natura2000-es madárvédelmi területre tervezett lakóparknak és szállodának.

A helyi MSZP elnöke Takács Péter a 444-nek nem tudta megmondani, hogy párttársai beülnének-e az új frakcióba, a testületben ül még két MSZP-s, akikről nem tudni, hogy döntenek. „Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a polgármester asszonyt támogassuk. Ez az elvi álláspontunk” – fogalmazott Takács, hozzátéve, szerencsétlennek tartja, hogy a polgármester pont az előválasztás kezdetén hozott ilyen döntést. Szerinte jobb lett volna utána leülni, és megbeszélni a dolgokat.

A 444 cikke szerint már a 2019-es választások után patthelyzet alakult ki a tatabányai közgyűlésen, miután a mihazánkos képviselővel kiegészülve a fideszesek ugyanúgy kilencen voltak, mint az ellenzéki összefogás képviselői. A mostani lépéssel azonban úgy tűnik, végleg kisebbségbe szorulnak az ellenzéki pártok. Szücsné ugyanakkor úgy látja, a lakosság továbbra is mellette van, és arra fogja kérni az embereket, hogy kényszerítsék ki a képviselőkből „a város érdekeit szolgáló szavazatokat”.

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese Facebook-bejegyzésében azzal kommentálta a polgármester lépését, hogy a MSZP helyi szervezete továbbra is elkötelezett a támogatása mellett. Ugyanakkor kezdeményezte az MSZP-s képviselők ügyének kivizsgálását, és megteszik a szükséges lépéseket, ha bebizonyosodik, hogy a Fidesz-KDNP érdekeit támogatták. „Aki a Fidesszel együttműködik, az elárulja nemcsak a saját pártját, de a szövetségeseit is és veszélyezteti a kormányváltást, ezt pedig sem helyben, sem országosan nem tűrjük el”, írta Gurmai.

Nem egyedüli eset, hogy az ellenzéki pártok szövetsége valahol nem működik az önkormányzati választások után. Hasonló konfliktusok alakultak ki többek közt Egerben és Pécsen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!