Fontos dátum szeptember 17-e a Fidesz szerint, tizenöt éve szivárgott ki Gyurcsány őszödi beszéde

2021. szeptember 17. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc híressé vált balatonőszödi beszéde, amelyet 2006-ban, egy hónappal a parlamenti választási győzelme után, az MSZP frakció zárt ülésén mondott el. Már a beszéd májusi évfordulója is napokig tematizálta a kormányzati sajtót, erről külön cikket is írtunk. Ám jól láthatóan a beszéd kiszivárgásának szeptember 17-i évfordulójáról se feledkeztek meg.

A közmédia és a kormányhoz köthető média lényegében másról se szól pénteken, mint az őszödi beszédről, de fideszes országgyűlési képviselők és miniszterek is megemlékeztek róla.

Orbán Viktor például a péntek reggeli rádióinterjúját is Gyurcsánnyal és őszöddel kezdte. Úgy fogalmazott, dermesztő pillanat volt a magyar politikában, „de a legdermesztőbb, hogy még ma is ugyanez az ember a baloldal vezetője, a velünk élő múlt vissza akar térni”. Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy „nemcsak arról van szó, hogy véresre verték az embereket”, hanem gazdasági lépések is jöttek, „éveket vettek el az emberek életéből, és a végén csődbe vitték az országot”.

„Ijedős ember ne menjen politikusnak. Ha már emberek közé sem megy…:)”

Így reagált később Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök kijelentésére.

Orbán azóta pedig két Facebook-bejegyzést is szentelt a témának. „Hazudtak reggel, éjjel, meg este. A dermesztő múlt vissza akar térni. Nem hagyjuk!” – olvasható az egyik posztban, később pedig egy videót is megosztott a 2006-os rendőri túlkapásokról.

„Az ellenzéki térfelet ma is irányító Gyurcsány az őszödi beszéd kiszivárgása után lemondás helyett a rendszerváltoztatást követő legmélyebb jogállamisági és erkölcsi válságba lökte hazánkat” – csatlakozott a miniszterelnökhöz Varga Judit igazságügyi miniszter is, hosszasan sorolva a rendőri túlkapásokat.

„Európa és Brüsszel ekkor természetesen mélyen hallgatott. Nem volt akkor se Sargentini-jelentés, se 7-es cikkely szerinti eljárás, nem aggódott a magyar demokrácia és jogállamiság helyzete miatt sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a ma minden nap világvégét vizionáló jól ismert civil szervezetek.”

Varga szerint Gyurcsány és csapata nem bánt meg semmit, nem kért bocsánatot senkitől. Hogy még tovább egyértelműsítse az üzenetet, megjegyzi, „ne legyen kétségünk afelől, hogy ha lehetőséget kapna, akkor az ellenzék valódi irányítójaként ugyanott folytatná, ahol abbahagyta, természetesen Brüsszel asszisztálása mellett.”

Történelmi jelentőségű eseményeknél emlékszünk, mit csináltunk éppen akkor, amikor történtek – elmélkedik egy másik Facebook-posztban Novák Katalin családügyi miniszter. Ilyen szerinte Antall József halála, a szeptember 11-i terrortámadások, vagy épp Gyurcsány őszödi beszédének kiszivárgása.

„Tisztán emlékszem erre a napra. Második fiunk egy hónapos sem volt még, így a közéletnél sokkal jobban foglalkoztatott, hogyan tudok egy két és fél éves mellett egy csecsemőről is gondoskodni – fogalmaz bejegyzésében – Alig-alig követtem a politikát, Gyurcsány beszéde azonban annyira hihetetlen és felháborító volt, hogy nem lehetett nem tudomást venni róla.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy videót osztott meg Gyurcsány beszédéről. „Van olyan magyar, aki tényleg újra ezt akarja? Egy *rva országozó ámokfutót? Biztos?”

Kocsis szerint a magyar emberek nem aljadékok, nem senkik, és nem is hiszik azt magukról, ahogy a Gyurcsány a felvételen állítja. „Ő viszont az. Aki a saját bukását is másra keni, és nem érti, miért kéne szégyellnie magát. Aki aztán a hazugságról is hazudik. Egy gazember vergődése. Nézzék csak meg ezt a videót! Még a földön csúszva is vizitdíj, tandíj, meg egy torz önkép” – írja a Fidesz frakcióvezetője.

Az már most látható, hogy a Fidesz fő kampánytémája Gyurcsány Ferenc lesz a jövő évi országgyűlési választások előtt.

„A jövő évi választás tétje az lesz, hogy ne engedjük vissza Gyurcsányt és a múlt embereit az ország élére!”

– írja erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az őszödi beszéd évfordulója ettől függetlenül is mindig kiemelt esemény a Fideszhez közeli médiumok életében, erről itt írtunk bővebben.

Ezért is indították el a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót, amelyről videót is forgattunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!