Kisoroszi Szigetcsúcs: tényleg leállítják a beruházást

2021. szeptember 14. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják – olvasható az Agrárminisztérium hétfő esti hivatalos közleményében. Az erről szóló kormányrendelet hétfő este meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A rendelet hatálybalépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik, a minisztérium szerint ezzel az 1997-es „szocialista-liberális kormány” idején kihirdetett rendelet adminisztrációs hibáját orvosolják. Az új rendelet lehetőséget fog adni arra is, hogy a korábban kiadott engedélyeket szakmai szempontból felülvizsgálják, és leállítsák a beruházást, amely többek között parkolót hozott volna létre, és vécéket, zuhanyzókat és mobil konténereket telepített volna a helyszínre.

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, a Szentendrei-sziget legészakibb pontján, a két Duna-ág szétválásánál lévő Szigetcsúcs évtizedek óta legendás helynek számít: sokáig a nagyrészt érintetlen természeti környezet, majd később a kiépítetlenségével is összefüggő romantikája vonzott oda sokakat. Nyári napokon, hétvégéken sokan járnak ide fürdeni, kenuzni, evezni, de vannak, akik hosszabban is itt táboroznak, néhány méterre a vízparttól. A kisoroszi önkormányzat éppen a „túlturizmusra” hivatkozva akar fejlesztésbe kezdeni a területen, mondván, nincs más választásuk, mint a társadalmi igényeket követve kiépíteni a szükséges infrastruktúrát.

A terület Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is védi elvileg. A nemzeti park az önkormányzati projekttel szemben többféle aggodalmat is megfogalmazott, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban lényegében elfogadta az önkormányzat által megrendelt környezeti hatásbecslésben foglaltakat, és áldását adta a projektre annak ellenére is, hogy a beruházás bevallottan tovább növelte volna a látogatószámot a védett területen.

Bár a beruházás ellen többen tiltakoztak, és civil petíciógyűjtés is indult, a kisoroszi önkormányzat szeptember elején lezárta a Szigetcsúcsot, és már majdnem elindultak a munkálatok, amikor Nagy István agrárminiszter a múlt héten utasítást adott a rendeletmódosításra.

Azzal, hogy a Szigetcsúcs hiányos természetvédelmi státuszát helyreállítják, a fejlesztési beruházásnak is lőttek. Pedig a települést 2017 óta vezető Molnár Csaba polgármester az elmúlt években eredményesen lobbizott a kormánynál. Így kerülhetett be az éppen érintetlensége miatt régóta kedvelt kisoroszi Szigetcsúcs a Dunakanyar „élményturizmusának” fejlesztéséről szóló kormányzati programba, és így nyerték el a Magyar Turisztikai Ügynökség 370 millió forintos támogatását is.

Miután a kormány leállította a Szigetcsúcson a beruházást, kisoroszi önkormányzata vadbarmozó, idiótázó kommenteket lájkolgatott a Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!