Megkaphatja az elmaradt természetvédelmi státuszt a kisoroszi Szigetcsúcs, az agrárminiszter utasítást adott erre

2021. szeptember 8. – 12:08

frissítve

Megkaphatja az elmaradt természetvédelmi státuszt a kisoroszi Szigetcsúcs, az agrárminiszter utasítást adott erre
Strandolók a Szentendrei-sziget északi végénél, a kisoroszi Szigetcsúcsnál 2018. július 29-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy István agrárminiszter utasítást adott egy rendeletmódosításra, mellyel a miniszter szerint a kisoroszi Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik – közölte Facebookon a tárcavezető. Korábban ugyanis adminisztrációs hibák miatt ez nem teljesült maradéktalanul.

„Leállításra kerül a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházás. 1997- ben elkövetett adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül. A rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik” – írta Nagy István.

Itt írtunk arról a keddi váratlan fordulatról, amellyel a kormány jelezte: leállíthatják a szigetspiccre tervezett beruházást. Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a kormány elé terjeszti, hogy állítsák le a kisoroszi Szigetcsúcson az elvileg ezen a héten induló turizmusfejlesztési beruházást, mely ellen a nemzeti park is aggodalmait fogalmazta meg, és több mint hatezren tiltakoztak ellene egy petícióban.

A Szentendrei-sziget legészakibb pontján, a két Duna-ág szétválásánál lévő Szigetcsúcs évtizedek óta legendás helynek számít: sokáig a nagyrészt érintetlen természeti környezet, majd később a kiépítetlenségével is összefüggő romantikája vonzott oda sokakat. Nyári napokon, hétvégéken sokan járnak ide fürdeni, kenuzni, evezni, de vannak, akik hosszabban is itt táboroznak, néhány méterre a vízparttól.

A kisoroszi önkormányzat éppen a „túlturizmusra” hivatkozva akar fejlesztésbe kezdeni a területen, mondván, nincs más választásuk, mint a társadalmi igényeket követve kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. Az elfogadott tervek szerint a Szigetcsúcsra vezető utat lebetonozzák, a volt focipályán kibővített parkolót hoznak létre, és összesen 14 mobil konténert, 44 WC-t és harminc zuhanyállást alakítanak ki.

A terület Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is védi elvileg. A nemzeti park az önkormányzati projekttel szemben többféle aggodalmat is megfogalmazott, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban lényegében elfogadta az önkormányzat által megrendelt környezeti hatásbecslésben foglaltakat, és áldását adta a projektre annak ellenére is, hogy a beruházás bevallottan tovább fogja növelni a látogatószámot a védett területen.

Bár a beruházás ellen többen tiltakoztak, és civil petíciógyűjtés is indult (ezt itt lehet aláírni), a Magyar Turisztikai Ügynökség által egy kormányhatározatot követően megítélt 370 millió forint birtokában a kisoroszi önkormányzat vasárnap lezárta a Szigetcsúcsot, és arra készültek, hogy a hét elején megindulnak a kivitelezési munkálatok is. Az agrárminiszter által bejelentett lépésekkel azonban most pont kerülhet a történet végére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!