Kisoroszi önkormányzata vadbarmozó, idiótázó kommenteket lájkolgat, miután a kormány leállította a Szigetcsúcson a beruházást

Legfontosabb

2021. szeptember 9. – 16:51

frissítve

Kisoroszi önkormányzata vadbarmozó, idiótázó kommenteket lájkolgat, miután a kormány leállította a Szigetcsúcson a beruházást
Szabadstrand Kisoroszinál, a Szigetspiccnél, a Szentendrei-sziget északi végénél 2020. július 31-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az agrárminiszter leállíttatta a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházást, és megerősítik a terület természetvédelmét, az önkormányzat hivatalos Facebook-profilja „vadbarmokról”, „idiótákról” szóló beruházáspárti kommenteket lájkol, a polgármester kommunikációs szakértője pedig azokat kezdte listázni, akik miatt a település vezetése szerint a falu több százmillió forintot bukott el.

Erősen megosztja Kisoroszit, hogy a kormány az utolsó pillanatban leállította a Szigetcsúcsra tervezett turizmusfejlesztési beruházást. Az idáig viszonylag érintetlen területen szerdán kezdődtek volna a kivitelezési munkálatok, de a Fidesz helyi erős embere, Vitályos Eszter fejlesztési államtitkár, aki épp most lett országgyűlési képviselő, és 2022-ben is ő lesz a kormánypárt jelöltje, egy nappal előbb közbelépett: bejelentette, hogy a kormányülésen kezdeményezi a fejlesztés leállítását.

Másnap Nagy István agrárminiszter már tényként posztolta ki, hogy „leállításra kerül a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházás”. A miniszter egy kilencvenes évekbeli adminisztrációs hibára hivatkozott, amelyek miatt azóta sem valósultak meg a területen a természetvédelmi követelmények. „Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül” – írta ki a miniszter.

Azzal, hogy a Szigetcsúcs hiányos természetvédelmi státuszát helyreállítják, a fejlesztési beruházásnak is lőttek. Pedig a települést 2017 óta vezető Molnár Csaba polgármester az elmúlt években eredményesen lobbizott a kormánynál. Így kerülhetett be az éppen érintetlensége miatt régóta kedvelt kisoroszi Szigetcsúcs a Dunakanyar „élményturizmusának” fejlesztéséről szóló kormányzati programba, és így nyerték el a Magyar Turisztikai Ügynökség 370 millió forintos támogatását is. Gond nélkül megkapták a Pest Megyei Kormányhivatal jóváhagyását is, noha a Duna–Ipoly Nemzeti Park többféle kifogással élt a projekttel kapcsolatban.

A Szigetcsúcs természetvédelmi szempontból a nemzeti parkhoz tartozik, Natura 2000 védettség alatt is áll, ez azonban a gyakorlatban láthatólag nem sokat ért, amíg úgy tűnt, hogy politikai hátszele van a projektnek. Bár nemzeti parki területen sokan csak az ökoturizmust tartották volna kívánatosnak, az önkormányzat azzal érvelt, hogy a sok látogató miatt a terület már így is leharcolt, nekik pedig nincs más lehetőségük, mint az infrastrukturális fejlesztés: aszfaltútépítés, parkolóbővítés, a közművek kivezetése és mobil konténerek telepítése – de a hosszabb távú tervekben a polgármester a Szigetcsúcsra kivitt vendéglátásról és elektromos kisvasút létesítéséről is beszélt. Bár az önkormányzat által megrendelt környezeti hatásbecslés is leírta, hogy a fejlesztések hatására még több látogató várható, ennek a környezeti-társadalmi hatásaival már nem számoltak.

Molnár Csaba polgármester az elmúlt időszakban magabiztosan nyilatkozott a projektről, amiről néhány hete nekünk is azt állította, hogy év végéig biztosan megvalósul. A fejlesztési elképzelések ellen időközben online petíció indult, a polgármester szerint azonban ennek minimális volt a helyi támogatottsága, és a kisoroszi településvezetés azt állította, hogy csak az előválasztásra készülő ellenzéki erők kampányolása van a háttérben, ami nem fog nekik politikai tőkét hozni.

Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere – Fotó: Kisoroszi Község Önkormányzata / Facebook
Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere – Fotó: Kisoroszi Község Önkormányzata / Facebook

Ehhez képest elég váratlan volt, hogy Vitályos Eszter, az Emmi uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kedden bejelentette, hogy mivel „a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével” tudnak végigfutni, a kormány elé terjeszti, hogy ne induljon meg a beruházás. Szerdán így ahelyett, hogy a kamionok felvonultak volna a területre, Nagy István agrárminiszter már tényként írta, hogy „az építkezés leállításra kerül”.

A politikai fordulathoz hozzátartozik, hogy Vitályos Eszter a Fidesz választókerületi elnöke és 2022-es országgyűlésiképviselő-jelöltje, a Dunakanyar választókerülete pedig billegőnek számít. A Nemzeti Múzeum főigazgatói kinevezése miatt parlamenti mandátumáról lemondó L. Simon László helyére a Fidesz–KDNP Vitályost jelölte, így ő most szeptembertől már országgyűlési képviselő is, egyúttal pedig az Átölel a Pilis–Dunakanyar Szövetség nevű szervezet alapítója – ígérete szerint hamarosan széles körű együttműködésen alapuló parlamenti javaslatokkal készül. A Szigetcsúcs témájára korábban rámozdult az ellenzéki erők közül az LMP, valamint a Momentum képviselőjelöltje, Buzinkay György is, most azonban a fideszes jelölt lehet a konszenzusos megoldást szem előtt tartó problémamegoldó.

A korábban magabiztos Molnár Csaba kisoroszi polgármester a keddi fordulat után már arról beszél, hogy a fejlesztési tervekből szerinte már soha nem lesz semmi. A beruházás leállításának híre rendkívül megosztotta a Szentendrei-szigeten lévő falut. Vannak, akik azt sérelmezik, hogy így nem lesz aszfaltút a szigetorrhoz, mások visszatérő toposzként a „bokorba szaró strandolókról” írnak (jelenleg két helyen van WC a területen), illetve attól tartanak, hogy ezzel örökre elvész a korábban a projektre megítélt 370 millió forint. Olyanok is vannak, akik szerint szégyen, hogy a falu nem összetartó közösségként, hanem egy konfliktus miatt került be az országos médiába, és különben is, az ügy miatt még inkább megnőtt a hírük, ami miatt egyesek szerint még többen fogják felkeresni az idáig is túlterhelt Szigetcsúcsot.

A helyi konfliktus Facebook-lenyomata, hogy a polgármester hívei, illetve a beruházást támogatók, valamint ellenzők csoportjaiban kedd óta eléggé eldurvult a hangnem. Ez random felhasználók és magánemberek részéről nem is lenne túl kirívó, de meglepő módon a településvezetés is részt vesz a durvulásban.

Az önkormányzat kommunikációs szakértője és a polgármester tanácsadója, Schumayer Tamás a Szeretem Kisoroszit! Facebook-csoportban elkezdte listázni azokat a helyieket, akik belájkolták az államtitkár posztját a beruházás leállításáról, azzal a szöveggel, hogy „a mellékelt képen azok, akiknek köszönhetjük”. A kommentelő helyiek között volt, aki már azt írta, hogy „legalább tudjuk, hogy kiket kell leköpni”.

A kisoroszi kommunikációs szakértő posztja a helyi Facebook-csoportban azoknak a helyi lakosoknak a listájával (a neveket kitakartuk), akik belájkolták az államtitkár posztját a beruházás leállításáról.
A kisoroszi kommunikációs szakértő posztja a helyi Facebook-csoportban azoknak a helyi lakosoknak a listájával (a neveket kitakartuk), akik belájkolták az államtitkár posztját a beruházás leállításáról.

Kisoroszi Község Önkormányzat hivatalos oldala is beszállt az internetes trollkommunikációba, és a moderálás mérlegelése helyett saját nevén lájkolgat ilyen kommenteket:

„Ennyi idiótát…sokkal jobb lesz a porban felmenni, mint egy normálisan lebetonozott úton”

„És ezek az emberek miatt, a hazug cikk és petíció miatt, bukott el a falu több száz millió forintot. Gratulálok és Köszönjük!!!”

„raadasul akkora hire lett a szigetcsucsnak, hogy most mar az is ide fog jonni, aki eddig nem akart. vadbarmok…”

A kisoroszi önkormányzat hivatalos oldalának lájkjai a vadbarmozó és hazudozó kommentek alatt a helyi Facebook-csoportban.
A kisoroszi önkormányzat hivatalos oldalának lájkjai a vadbarmozó és hazudozó kommentek alatt a helyi Facebook-csoportban.

Azon kívül, hogy a fejlesztési projektről közérthető módon idáig elég keveset kommunikáló önkormányzat most nagyon proaktívan idomul a 21. századi kommunikációs környezethez és netes anyázásokhoz, az irányváltás politikailag is kissé váratlan: bár a polgármester nemrég még a zöldeket kommunistázta, és jó kapcsolatokra törekedett a kormánypárti politikusokkal, most Kisoroszi önkormányzata hivatalos minőségben lájkolja a kormányzati döntéssel egyetértők idiótázását, hazugozását és vadbarmozását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!