Öt helyen lép vissza egymás javára az MSZP-Párbeszéd és a Momentum

2021. szeptember 10. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal az aláírásgyűjtés lezárulta után és egy héttel az előválasztás előtt a Momentum és az MSZP–Párbeszéd több választókerületben is egymás jelöltjeit támogatják, a sajátjuktól a támogatást megvonták.

Az MSZP–Párbeszéd az alábbi választókerületekben támogatja a Momentum jelöltjét:

  • Győr-Moson-Sopron megye 1.: Pollreisz Balázs helyett Rehó Tibort támogatják, aki az ellenzék közös győri polgármesterjelöltje volt Dézsi Csaba András ellen az időközi választáson.
  • Hajdú-Bihar megye 1.: Szabó Bencét támogatják Fábián István helyett.
  • Vas megye 3.: Pleva Dánielt támogatják Ipkovich György volt szombathelyi polgármester helyett.

Cserébe a Momentum két helyen támogatja az MSZP–Párbeszéd jelöltjét:

  • Békés megye 4.: Szelényi Zoltánt támogatják Sebők Éva helyett.
  • Fejér megye 1.: Márton Rolandot támogatják Barlabás András helyett.

Eredetileg 258 jelöltre lehetett volna szavazni az előválasztáson, a mostani visszalépésekkel azonban módosult a pénteki lista. Korábban is voltak visszalépések, a baranyai 1. választókerületben az MSZP-s Bodnár Imre lépett vissza Mellár Tamás javára Karácsony Gergely közbenjárására.

Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy kevés helyen lesz csak igazán éles a verseny, a pártalkuk és a visszalépések miatt több helyen már most ki lehet hirdetni az előválasztás győztesét, főleg a DK–Jobbik váratlan együttműködése volt érdekes. Néhány példa arra, hol nem lesz igazi versengés: az MSZP-s Hiller István mögé mind a hat nagy ellenzéki párt felsorakozott Pesterzsébeten, de a DK-s Varju Lászlónak és a párbeszédes Szabó Tímeának sincs egyelőre kihívója, mögöttük öt párt sorakozott fel. Hadházy Ákos, aki Zuglóban indul a Momentum jelöltjeként Tóth Csaba ellenében, korábban úgy fogalmazott, hogy a sorozatos visszalépések miatt kezd színjáték jelleget ölteni az előválasztás.

A Telex számításai szerint országos szinten 15-20 választókerületben várható éles előválasztási verseny, és alig lesz olyan körzet, ahol kettőnél több jelöltnek valódi esélye lehet a győzelemre. Van olyan körzet is, ahol pont a visszalépések miatt vált megjósolhatatlanná az előválasztás kimenetele: Újbudán Barabás Richárd (MSZP–Párbeszéd) visszaléptetésével vált szorossá Gy. Németh Erzsébet (DK) és Orosz Anna (Momentum) csatája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!