Öten visszaléptek, két jelöltnek pedig nem jött össze a négyszáz aláírás az ellenzéki előválasztáson

2021. szeptember 10. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végleges az ellenzéki előválasztáson indulók listája: összesen 258 jelöltre lehet majd szavazni. Korábban 265-en jelezték, hogy indulnak, de ebből öten visszaléptek, ketten pedig nem adták le az egyéni képviselőjelöltté váláshoz szükséges minimum 400 támogató aláírást, írta az Országos Előválasztási Bizottság a Népszavának.

Szabó Gábor, a Jobbik Országos Választmányának elnöke a lapnak azt mondta, a hét jelölt kiesése ellenére is mind a hét érintett egyéni választókerületben legalább ketten indulnak, azaz lesz valódi verseny.

A visszalépők között van Baranya 1-es választókerületéből az MSZP-s Bodnár Imre, aki azután lépett vissza Mellár Tamás javára, hogy Karácsony Gergely ment el Pécsre intézkedni.

Két hetük volt az előválasztáson nyilvántartásba vett jelölteknek, hogy összegyűjtsék az induláshoz előírt négyszáz ajánlást. A miniszterelnök-jelöltek komolyabb feladatot kaptak: nekik egyenként legalább 20 ezer érvényes ajánlást kellett összeszedniük. Egyiküknek, az Új Világ Néppárt elnökének, Pálinkás Józsefnek ez nem sikerült. A többiek között viszont elindult a számháború, kinek mennyi jött össze, és milyen hamar. Dobrev Klára és Karácsony Gergely is győztesnek hirdette magát, miközben a végső eredményt valójában semmiben nem befolyásolja, hogy kinek hány aláírás jött össze.

Az aláírások valódiságáról úgy szándékoznak megbizonyosodni, hogy az ajánlásokat szúrópróbaszerűen, telefonhívással ellenőrzik, és az ellenőrt egy másik ellenőr is vizsgálja közben. Minderről itt írtunk bővebben.

2021 legfontosabb belpolitikai történése az ellenzéki előválasztás, amely bár minden oldalról kap kemény kritikákat, fejfájást okozhat a Fidesznek, de az ellenzékre nézve is számos kockázatot rejt magában. Alább megnézheti a Telex Magyarázót az országos előválasztás hátteréről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!