Támogatják a pécsiek a melegek bejegyzett kapcsolatát, a Pride-ot már kevésbé

2021. szeptember 9. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hat pécsi ellenzi azt, hogy a városukban tartják meg az első vidéki Pride-felvonulást, írja a Publicus Intézet közvélemény-kutatására hivatkozva az Átlátszó Országszerte blogja. A reprezentatív felmérést július-augusztus fordulóján végezték telefonon a pécsi önkormányzat megbízásából.

„A közvélemény-kutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni”

– írja Pécs önkormányzatának a közleménye.

A kutatás szerint

  • a pécsiek többsége, 55 százaléka támogatja az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát,
  • a melegházasságot azonban csak 45 százalék támogatja, 51 százalék nem,
  • az azonos nemű párok örökbefogadási jogát pedig 43 százalék támogatja, 50 százalék elutasítja.

Azonban jóval elutasítóbbak a pécsiek a Pride-felvonulásokkal kapcsolatban, legalábbis a kutatás alapján: a város lakóinak 57 százaléka ellenszenvesnek tartja a budapesti Pride-ot, míg 18 százalék tartja szimpatikusnak, 18 százalék pedig más formában tartaná meg a rendezvényt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Pécsen rendezik meg szeptember 18-án az első vidéki Pride-ot Magyarországon, a felmérés szerint viszont ennek kevéssé örülnek a városban. A megkérdezettek 54 százaléka szerint ártalmas lehet az esemény a város megítélésének, míg 12 százalékuk szerint tesz jót Pécsnek, 25 százalék szerint pedig a Pride nem befolyásolja a város megítélését.

Összességében a pécsiek 57 százaléka ellenzi a Pride megtartását, 19 százalékuk támogatja, 23 százalékuknak pedig közömbös az esemény. A megkérdezettek többsége szerint a város vezetésének és alapvetően a politikusoknak sem kéne részt venniük a rendezvényen. Ha érdeklik a kutatás részletes eredményei, kattintson ide.

Budapest Pride: aki a fővárosban részt vett a felvonuláson, vegyen részt Pécsen is

Az Átlátszó blogja megkérdezte a két pécsi országgyűlési körzetben induló ellenzéki jelölteket, mi a véleményük a felmérésről, és hogy részt vesznek-e majd a Pride-on. A DK-s Szakács László szerint a Fidesz kommunikációjának legújabb „ellenfele” az LMBTQ-közösség, a kormánypárti retorika szerint „a kirekesztés pedig szinte már »hazafias«” – holott szerinte a rendezvény arról szól, hogy a szerelem szabad.

Ennek ellenére sem ő, sem a visszalépési huzavonákba belebonyolódó Mellár Tamás, sem Keresztes László Lóránt nem vesz részt a felvonuláson. Egyedül a Momentum jelöltje, Nemes Balázs jelezte, hogy ő ott lesz az első vidéki Pride-on, „mert számunkra alap, hogy minden ember egyenlő”.

Az Átlátszó cikkének megjelenése után nem sokkal a Budapest Pride szervezői közleményt adtak ki, amiben azt írják: minden politikai párttól, amely részt vett a Budapest Pride rendezvényein és a Budapest Pride felvonuláson, elvárják, hogy felvonuljon a Pécs Pride felvonulásán is.

„Fontos lenne, hogy a politikai pártok feltétlen támogatásukról és elismerésükről biztosítsák a pécsi Diverse Youth Network hősies munkáját, és nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy legyenek olyan pártok, amelyek úgy szeretnének minél több parlamenti mandátumot szerezni, hogy támogatásukat kizárólag a fővárosban élő LMBTQ emberekre korlátozzák”

– írja közleményében a Budapest Pride.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!