Már közel 140 ezren kapták meg a diplomájukat a nyelvvizsgamentességgel

2021. szeptember 09. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen már közel 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kormány idén júliusban ismét lehetővé tette, hogy az augusztus végéig sikeresen záróvizsgázók nyelvvizsga nélkül is átvehessék diplomáikat. A minisztérium azt írja, az egyetemek a nyári döntés alapján mostanáig mintegy tizenegyezer végzős hallgató oklevelét állították ki.

A kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a beragadt diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is. A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 ezer oklevelet adtak ki.

A járványhelyzet az elmúlt tanévben is megnehezítette a nyelvtanulást a hallgatók számára, a védelmi intézkedések a szokottnál szűkebbre szabták a vizsgaalkalmakat, írja a minisztérium, és hozzáteszik, több megkeresés is érkezett a nyelvvizsgamentességgel kapcsolatban – itt írtunk arról, hogy a HÖOK is azt javasolta –, és a közösségi élet újraindításért felelős operatív törzs is a nyelvvizsgamentesség meghosszabbítását javasolta a kormánynak.

A minisztériumi közlemény szerint a gazdaság újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra, így végül azok az egyetemisták is átvehetik a felsőfokú végzettséget igazoló okleveleiket, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával.

A tavalyi és idei döntések nyomán újonnan kiállított diplomák száma összesen már a 140 ezret közelíti.

Tavaly szeptember végéig több mint százezer egykori és jelenlegi hallgató kapta kézhez nyelvvizsga nélkül oklevelét a felsőoktatási intézményektől. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik novemberi kormányinfón arról beszélt, hogy ez csak egyszeri alkalom volt, amit a gazdaság indokolt. Nem akarták, hogy csak emiatt ne állhassanak munkába azok, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták meg a diplomájukat, ugyanakkor alapesetben a nyelvvizsga-kötelezettség helyes.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!