Százezer fölött a nyelvvizsga nélkül diplomát kapók száma

2020. október 1. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végéig több mint százezer egykori és jelenlegi hallgató kapta kézhez nyelvvizsga nélkül oklevelét a felsőoktatási intézményektől – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv első intézkedései között szerepelt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a kormány álláspontja szerint a gazdasági növekedés újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra.

A rendelkezés a finanszírozási formától függetlenül a doktori képzések kivételével minden képzési formára, így a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alap-, mester- és osztatlan képzésekre, a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik. A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

A dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kiadhatók. Az egyetemek mostanáig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki, ezekből 102 ezret már megküldtek az érintetteknek. A többi okirat is készül már, a könnyítés miatt több mint 137 ezer új diplomás jelenhet meg a munkaerőpiacon – írta az ITM.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!