Új szakaszához ért a Lánchíd felújítása, már látható a végleges színe is

2021. szeptember 9. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb szakaszához érkezett a Lánchíd felújítása, írja a BKK közleménye alapján az MTI: elkészült a medernyílásban az első új láncszakasz, és megkezdődött a budai aluljáró bontása is. A Budapesti Közlekedési Központ szerint minden a terveknek megfelelően halad a korszerűsítéssel kapcsolatban, amivel várhatóan 2023-ra végeznek.

Mint írják, elsőként 14 lánckötegen és az azokhoz tartozó függesztőrudakon végezték el az aprólékos felújítást. Először szemcseszórással megtisztították az elemeket, majd több lépésben vitték fel az alapozó, a közbenső, végül a híd végleges színét adó fedő festékréteget. A Lánchíd új, kékesszürke színét úgy választották ki, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a régire.

Ez lesz a Lánchíd végleges színe – Fotó: Nyírő Simon / BKK
Ez lesz a Lánchíd végleges színe – Fotó: Nyírő Simon / BKK

A felújított elemeket rozsdásodás elleni védelemmel látták el, a projekt során pedig 23 ezer négyzetméternyi festhető felületet tesznek korrózióvédetté – szakaszonként, fentről lefelé haladva a híd láncszerkezetein.

Megkezdődött a budai aluljáró vasbeton szerkezetének bontása is, ami helyett egy tágasabb, jobban belátható és így jóval biztonságosabb aluljáró készül majd el a felújítás végére. Az eddigi kör keresztmetszetű, három méter széles bringás alagutat egy függőleges falú, négy méter szélességű aluljáró váltja majd fel, ahol a kétirányú biciklisáv mellett lesz egy járda is.

Ahogy arról augusztusban beszámoltunk, a korábban feldarabolt és kiszedett vasbeton úttestalap helyére beemelték a híd közepén az első acél pályalemeztáblát. Helyszíni riportunkat az eseményről itt olvashatja – arról pedig, hogy hogyan változik az autósforgalom és a tömegközlekedés a lezárás idején, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!