Koronavírusos lehet az egyik afgán menekült, karanténba került mindenki Vámosszabadiban

2021. szeptember 8. – 11:43

frissítve

Koronavírusos lehet az egyik afgán menekült, karanténba került mindenki Vámosszabadiban
A vámosszabadi befogadóállomás 2021. szeptember 2-án, egy nappal azután, hogy megérkeztek az Afganisztánból kimenekítettek – Fotó: Bődey János / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan szeptember 12-ig senki nem hagyhatja el a vámosszabadi befogadóállomást, az Afganisztánból kimenekítettek egyikének ugyanis pozitív lett a Covid-tesztje. Mindenki újra karanténba került a Győr melletti menekülttáborban, értesült a Telex.

Három busszal, mintegy százötven embert szállítottak szeptember 1-jén a vámosszabadi befogadóállomásra. Ők azok az Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok, akik korábban Magyarországgal együttműködtek, így okkal számolhattak megtorlással, ha a hazájukban maradnak.

A Telex szeptember 2-án készült riportjában több olyan család is szerepelt, akikért a hozzátartozójuk eljött. Voltak, akiket már aznap elvittek volna Ausztriába, de akkor még úgy tudták, egy napot várniuk kell, amíg a koronavírus-tesztek eredménye meglesz. A vámosszabadi menekülttábor nyílt befogadóállomás, tehát normál esetben szabadon ki- és bejárhatnak a menedékkérők (zömében családok), akkor azonban nem tehették.

Az afgán menekültek az érkezésük előtt már tíznapos hatósági karanténban voltak Tompán és Röszkén, Vámosszabadiba – a helyi polgármester értesülései szerint is – negatív teszttel érkeztek.

Most egyvalakié pozitív lett.

A várt családegyesítésekre jelen állás szerint szeptember 12-ig várni kell, a karantén ugyanis, amelyet a pozitív teszteredmény miatt elrendelt a hatóság, minden bentlakóra vonatkozik. Nem indultak el azok a buszjáratok sem, amelyek naponta akár többször is Győrbe szállítják vásárolni a tábor lakóit. A rendőri jelenlét a tábor környékére szűkült; úgy tudjuk, incidens, a nyilvánvalóan feszült helyzet ellenére sem történt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!