Pintért, Szijjártót és Varga Juditot is meghívják a nemzetbiztonsági bizottság ülésére Pegasus-ügyben

2021. szeptember 8. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Pintér Sándort, Szijjártó Pétert, Benkő Tibort és Varga Juditot is meghívja a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 20-i ülésére Stummer János, a bizottság elnöke – nyilatkozta Stummer a Magyar Narancsnak.

„Ahogy már júliusban, a Pegasus-ügy kirobbanása után nem sokkal jeleztem, a parlament őszi ülésszaka kezdetének legelejére összehívom a nemzetbiztonsági bizottságot. Érthetetlen módon még nem kaptuk hivatalos értesítést az őszi ülésszak kezdetéről, de a folyosói pletykák szerint ez várhatóan szeptember 20-án lesz, ezért én ezen a napon reggel 8 órára hívom össze a nemzetbiztonsági bizottság következő rendes ülését, amelyre négy, az ügyben érintett minisztert is meghívok” – mondta a Narancs.hu-nak Stummer.

Az ellenzéki képviselő arról is beszélt a lapnak, hogy azért hívja meg az említett minisztereket, mert ők felelnek a különböző titkosszolgálatokért, ezért a megfigyelések engedélyezéséhez is van közük, még ha előfordul is, hogy ezt kiadják államtitkároknak.

A Pegasus-ügy legújabb esetét éppen szerdán reggel mutatta be a Telex a Direkt36 cikkével. Ebben arról lehet olvasni, hogy a kémfegyvert biztosan bevetették idén is, tavasszal egy ellenzéki médiatulajdonost figyeltek meg vele. Páva Zoltán korábbi MSZP-s politikus adja ki az Ezalenyeg.hu nevű oldalt, amely fontos szerepet játszott az ellenzék 2019-es sikereiben, és megerősödve készül a 2022-es választásra. A Direkt36 birtokába került bizonyítékok szerint Páva idén tavasszal több héten át állt megfigyelés alatt.

A Pegasus-botrány

Júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, akkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telex is publikálta.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A kormány először ezt tagadta, később azonban lényegében óvatosan beismerte, hogy állami szolgálatok lehallgathatták az Orbán-rendszerrel kritikus személyeket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg. Ebben a videóban pedig röviden összefoglaltuk, miről is szól a botrány:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!