Iránytű Intézet: Nagyon szoros a verseny Mellár Tamás és Nemes Balázs között a pécsi előválasztáson

2021. szeptember 7. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik-közelinek számító Iránytű Intézet friss közvélemény-kutatása szerint nagyon szoros verseny várható a pécsi ellenzéki előválasztáson. A jelenlegi képviselő Mellár Tamás és vetélytársa, Nemes Balázs fej fej mellett állnak a felmérésben – írja a Hvg.hu.

A telefonos adatfelvételt augusztus 30. és szeptember 2. között végezték. Az ezerfős reprezentatív minta szerint a Baranya megye 1-es számú választókerületében élők 49,2 százaléka akar kormányváltást.

Az ellenzéki előválasztáson biztosan részt vevők egyaránt 37-37 százaléka szavazna a jelenlegi ellenzéki országgyűlési képviselő Mellár Tamásra, illetve a momentumos Nemes Balázsra.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A volt KSH-elnök Mellár a Párbeszéd országgyűlési képviselője, akit az MSZP, a Jobbik és az LMP támogat. A Momentum-alapító, volt pártszóvivő Nemes Balázst saját pártja mellett a Demokratikus Koalíció támogatja.

Az Iránytű Intézet azt is felmérte, hogy a Fidesz jelöltjével, Őri Lászlóval szemben mennyien szavaznának Mellárra vagy Nemesre, ha egyikük lenne végül az ellenzék közös jelöltje a jövő tavaszi országgyűlési választáson. A felmérés szerint Nemesnek lenne nagyobb esélye legyőzni Őrit: ő 44 százalékot kapna, szemben a fideszes jelölt 41 százalékával, míg Mellár 42 százalékot érne el a 44 százalékot kapó Őrivel szemben.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke 2019. február 10-én Budapesten – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke 2019. február 10-én Budapesten – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Augusztus végén egy rövid időre úgy tűnt, hogy Mellár Tamás visszalép az előválasztástól, mivel az MSZP helyi szervezete ellenezte a jelölését. A szocialisták Bodnár Imrét, Péterffy Attila pécsi polgármester ügyvédjét akarták indítani helyette, csakhogy a két baloldali párt országos választási együttműködése alapján az MSZP és a Párbeszéd már az előválasztáson sem indít egymás ellen jelölteket. Karácsony Gergely közbelépése után Mellár aztán mégis vállalta az indulást az előválasztáson, és az MSZP sem indít ellene saját jelöltet. A pécsi ellenzéki konfliktus ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!