Jakab Péter közel 32 ezer aláírást adott le, de tovább gyűjti az ajánlásokat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséghez

2021. szeptember 2. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Facebookon jelentette be, hogy összegyűjtötte az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer aláírást. A vidéken kampányoló politikus elmondása szerint úton Hajdúsámson felé kapta a hírt, hogy a kollégái Budapesten az induláshoz szükséges aláírások másfélszeresét, 31 800 aláírást adtak le.

Jakab bejelentette, hogy a Jobbik által támogatott mind a 47 egyéni képviselőjelölt szintén összegyűjtötte az induláshoz szükséges 400 ajánlás többszörösét. Jakab arra kért mindenkit, hogy szeptember 18. és 26. között szavazatokkal is támogassák őt az előválasztáson, ahogy fogalmazott: „Mutassuk meg őfelségének ott a Budai várban, hogy ki a legény a gáton.”

A 2022-es országgyűlési választáson a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre pályázók közül elsőként Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) jelentette be, hogy megvan a szükséges számú ajánlása: a 20 ezer aláírást már az első napon sikerült összegyűjtenie, de a főpolgármester feltehetően a leadási határidő végéig (szeptember 6-ig) szerez még újabb ajánlásokat.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa elsőként adta le előválasztásos ajánlásait. Dobrev hat nap alatt több mint 60 ezer ajánlást gyűjtött, de ő is tovább folytatja az ajánlásgyűjtés a legvégső határidőig.

A 2022-es országgyűlési választáson a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre és egyéni képviselő-jelöltségre pályázók augusztus 23-án kezdték el gyűjteni az ajánlásokat. Szeptember 18. és 26. között lehet majd személyesen és online szavazni arról, ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az egyes körzetekben pedig az az egyetlen ellenzéki jelölt, akinek esélye lehet legyőzni a Fidesz–KDNP színeiben induló politikust. Második fordulót csak a miniszterelnök-jelöltek esetében tartanak október 4–10. között, ha az első fordulóban senkinek nem lesz meg az 50 százalékos többsége.

A Fidesz válaszul szerdán indított közterületi aláírásgyűjtést „Stop, Gyurcsány!, Stop, Karácsony!” címmel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!