Megmozgatta a bejelentőket a pedofilellenes törvény: hétszer annyi bejelentés érkezett a médiahatósághoz

2021. augusztus 30. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A melegellenes kitételekkel megpakolt pedofilellenes törvény elfogadása óta megsokszorozódtak a bejelentések a médiahatóságnál: az NMHH bő két hónap alatt 69 bejelentést kapott a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések vélelmezett megsértése miatt.

Vélhetően a pedofilellenes törvény is komoly szerepet játszik abban, hogy a korábbiakhoz képest sokkal több bejelentés érkezett a törvény elfogadása óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. A Magyar Hang arról kérdezte más hatóságok mellett az NMHH-t, hogy hány bejelentést kaptak ebben az időszakban a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek vélelmezett megsértése miatt.

Június 15. és augusztus 25. között az NMHH adatai szerint 69 ilyen bejelentést kaptak, ami majdnem hétszeres növekedést jelent, tavaly ugyanebben az időszakban ugyanis csak tíz bejelentést tettek kiskorúak védelmével kapcsolatban.

Mint a Magyar Hang írja, a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályára és a rendőrségre is érkezhetnek hasonló bejelentések, megkeresésükre azonban Budapest Főváros Kormányhivatalától nem érkezett válasz. Az ORFK ugyanakkor azt közölte, hogy augusztus 9-ig nem volt olyan feljelentés, ami alapján „a gyermekpornográfia vagy a zaklatás új minősített esetei elkövetésének gyanúja miatt” rendeltek volna el büntetőeljárást.

A júniusban elfogadott pedofilellenes törvénybe a Fidesz módosító javaslatokkal tett be olyan paragrafusokat, melyek a homoszexualitást összemossák a pedofíliával, és a 18 év alattiak számára megtiltják többek között a homoszexualitás és a nemváltás ábrázolását is. A hasonló orosz tiltásra emlékeztető törvény ellen itthon és az Európai Unió vezetése felől is erős kritikák érkeztek, Áder János köztársasági elnök azonban aláírta a törvényt. A meleg érdekvédelemmel foglalkozó Háttér Társaság szerint a törvény elfogadása óta több lett Magyarországon a homofób bűncselekmény is.

Magyarázóvideónk a törvény politikai hátteréről:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!