Félmilliárd forint támogatást kapnak az egyetemek, amiért felszabadították a kollégiumokat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kedvéért

2021. augusztus 18. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig csak szűkszavúan annyit árultak el azok a felsőoktatási intézmények, amelyek a kollégiumi szobáikat a nehézségek ellenére is kiadták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői és zarándokai számára, hogy eleget tettek az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) kérésének, amely

„finanszírozza ezt a szolgáltatást”.

A minisztérium legfrissebb közleményében ezúttal arról is írt, hogy mennyit ért ez a „kérés”.

„A férőhelyek biztosítására az egyetemek közel 500 millió forintos támogatást kapnak, melyet kollégiumi és hallgatói szolgáltatás fejlesztésére fordítanak”.

Az intézkedések egyébként több mint ötezer diákot, hét egyetemet és 17 kollégiumot érintenek. A NEK a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy „a kollégiumi szálláshelyek kérdése a tél folyamán került napirendre a minisztériumokkal folyatott egyeztetések során”, de többet nem tudnak, az egyeztetéseket ugyanis nem a NEK, hanem a minisztérium végezte.

A minisztérium a közleményben most arra is kitért, hogy azoknak a hallgatóknak, akik a kongresszus miatt csak később költözhetnek be a kollégiumokba, az intézmények elengedik a szeptemberi kollégiumi díjakat és biztosítják a hibrid oktatást is, így tanulmányaik során hátrány őket nem érheti. Akiknek valamilyen méltányolható okból a kongresszus idején is indokolt a kollégiumi elhelyezés, azok részére az intézmények biztosítják a férőhelyet.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!