Több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba a tanévkezdésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt

Legfontosabb

2021. augusztus 17. – 16:30

frissítve

Több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba a tanévkezdésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt
A budapesti Eucharisztikus világkongresszus megnyitásáig még hátralévő időt mutató digitális kijelző és térplasztika a Szent István-bazilika lépcsőjén 2021. július 10-én – Fotó: Faludi Imre / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban számos fővárosi egyetem kollégista hallgatója szembesült azzal ténnyel, hogy a szeptember közepi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) miatt nem költözhet be időben a kollégiumába. A hallgatói önkormányzatok szerint több egyetemen a hallgatói szervezeteket megkerülve döntöttek erről, miközben az intézkedésnek egyetemisták látják a kárát.

„A félévkezdés elején az egyetem kollégistáit haza akarják küldeni a NEK miatt. Erről sem a kollégistákat, sem a HÖK-öt, és semmilyen hallgatói képviseleti szervet sem értesítettek a bejegyzés megjelenéséig.”

Ezt írták hétfőn és kedden olvasóink azzal kapcsolatban, hogy a szeptember 5–12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt számos kollégiumi szobába nem lehet majd Budapesten a tanévkezdéskor beköltözni. Mint olvasóink fogalmaztak:

„Aki nem gólya vagy a nyár folyamán nem lakott bent a Schönherzben vagy a Kármánban, az szeptember 12. előtt nem költözhet be. Aki viszont gólya vagy a nyár folyamán bent lakott a Schönherzben vagy a Kármánban, az maradhat / beköltözhet ezekben a kolikban. Erről semmilyen előzetes egyeztetés nem történt. Egyszer csak ez lett az eredmény. Ez felháborító.”

A kollégiumi szobák átadására ezután kedden érkezett az országos hallgatói szervezet, a HÖOK közleménye, melyben azt írták:

„Múlt hét hétfőn érkezett a felsőoktatási intézmények felé az a kormányzati kérés – az évkezdéshez képest szerencsétlenül közeli időpontban – miszerint több mint 5000 kollégiumi férőhelyre van szükség a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeres lebonyolításához.”

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten, az eseményre Ferenc pápa is ellátogat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház eseménysorozata, fókuszában a hit, a vallás, Krisztus megértése, mélyebb megélése áll. Budapest eddig egyszer, 1938-ban rendezett eucharisztikus kongresszust. Az elsőt 1881-ben a franciaországi Lille-ben, az eddigi utolsót 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték.

Hétfőn a BME és az ELTE is bejelentették, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vendégei részére szobákat adnak át az esemény idejére. A szobák átadása egyben azt is jelenti, hogy az egyetemek diákjai a tanévkezdésre nem foglalhatják el az elnyert kollégiumi szobáikat.

  • Az ELTE maximum 2200 vendég elszállásolását ígérte meg, előreláthatólag az egyetem az Ajtósi Dürer sori, Damjanich utcai és Kőrösi Csoma Sándor kollégiumai lesznek érintettek.
  • A BME kb. 2000 főre tett ígéretet, ez a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével minden BME-s kollégiumot érint.

A hallgatóknak adott információkban egyetemenként változott, mennyit adnak a diákok tudtára. Az ELTE biztosította diákjait, hogy azok az elsősök, nemzetközi hallgatók, nyári bentlakó és szeptemberi férőhellyel is rendelkezők, vagy azok, akiknek egyéb körülményeik miatt szükséges a kollégium, valahogy szobához fognak jutni.

Az ELTE ennek a kidolgozásához, illetve, mint írják, korábban a kollégiumi szobák kiadásához is bevonta a Hallgatói Önkormányzatot. A hallgatók szervezetével való együttműködés már kevésbé ment azonban a BME-n. Hétfőn az egyetem hallgatói önkormányzata azt írta az oldalán:

„A HÖK teljes kihagyása, előzetes tájékoztatása nélkül készült, annak tartalma, összeegyeztethetősége a folyamatban lévő kollégiumi felvételi eljárással, valamint a javasolt eljárásrend és annak megvalósíthatósága az EHK-val nem lett egyeztetve. Az egyeztetést a dokumentum nyilvánossá tételét követően megkezdtük, valamint jeleztük, hogy az abban foglaltakkal nem értünk egyet.”

A BME Schönherz kollégiumának épülete – Fotó: Bődey János / Telex
A BME Schönherz kollégiumának épülete – Fotó: Bődey János / Telex

Kérdéseikkel az egyetem vezetéséhez fordultak. Közleményében a HÖOK is megerősítette, hogy habár egy ideje lehetett tudni a NEK miatti helyigényről, az ezzel kapcsolatos szervezkedésre eltérően reagáltak az egyetemek, volt, ahol már rég elkezdték a férőhelyek miatti szervezkedéseket, de akadt olyan egyetem is, ahol a hallgatói önkormányzatot kihagyták.

A hallgatók bevonása azonban a hallgatói szervezetek szerint fontos lenne egy olyan kérdésben, ami jelentősen érinti a hallgatók tanévkezdését: arról ugyanis, hogy az augusztus végén vagy szeptember 6-tal kezdődő tanévet későbbre raknák, eltolnák, egyik egyetem sem írt. Az ELTE nyújtotta a legtöbb információt, ők megírták azt is, hogy a szobákért cserébe 135 millió forintos, a kollégiumok fejlesztésére fordítható forrással segíti az egyetem működését majd az ITM. Hozzátették,

„az egyetem elengedi a szeptemberi havi kollégiumi díjukat, illetve a fent említett időszak nem számít majd igazolatlan hiányzásnak a jelenléti oktatás során. Mindemellett az ELTE biztosítja majd az érintett hallgatóknak a tananyag online elérését.”

A HÖOK közleményét úgy folytatja, az ügyben dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egyeztetést kezdeményezett a HÖOK delegációjával, melyen a HÖOK elnöke és a négy leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke vett részt. Lapunk úgy tudja, ez a négy egyetem az ELTE, a BME, a BGE és az Óbudai Egyetem, de érintett továbbá az SZFE, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is.

A HÖOK képviselete az alábbiakat fogalmazta meg:

  • elsőéves hallgatók kollégiumi férőhelyét nem érintheti a bekért kapacitás;
  • nem érintheti továbbá azon hallgatók helyeit, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban tartózkodnak;
  • az érintett hallgatóknak az egész hónapra nem kell kollégiumi díjat fizetniük;
  • a kormány által az intézményeknek fizetett összeget csakis kollégiumi fejlesztésre/hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehet felhasználni;
  • azon hallgatók számára, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, hiányzás nem adható ez idő alatt.

Kerestük a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is többek között arról, hány kollégium érintett az ügyben, illetve kérdeztük az érintett egyetemeket is a tanév kezdete és a késői beköltözés problémájáról. Ha válaszoltak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Mint válaszukban írták, hét egyetem 17 kollégiuma érintett az elhelyezésekben. Ezek részint azoknak a zarándokoknak szólnak, akik nem engedhetik meg maguknak a hotelszobákat (illetve emellett a szervezőknek). Az ő elszállásolásukba a katolikus iskolák, plébániák is bekapcsolódtak torna- és hittantermeikkel, illetve 200 család is tett magánfelajánlást. Mint írták, „a kollégiumi szálláshelyek kérdése a tél folyamán került napirendre a minisztériumokkal folyatott egyeztetések során”, de többet nem tudnak, az egyeztetéseket ugyanis nem a NEK, hanem a minisztérium végezte:

„Pontos adatokkal, az elszámolásról, kompenzációk lehetőségeiről a feladatot koordináló minisztérium tud szolgálni. A NEK Titkársága nem folytatott közvetlen egyeztetést az egyetemekkel, de bízik benne, hogy sikerül megállapodnia a feleknek és megnyugtatóan rendezni tudják a felmerülő kérdéseket.”

Arról, hogy mi a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!