Nem fúr új szénhidrogénkutat a Mol az Őrségi Nemzeti Parkban

2021. augusztus 18. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem fog új szénhidrogénkutat fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén a Mol, miután az illetékes kormányhivatal a beruházás megszüntetését kérte az olajvállalattól – írja Facebook-oldalán a Greenpeace Magyarország környezetvédő szervezet.

A Mol 2017-ben nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatát, amely lehetővé tette, hogy szénhidrogén után kutassanak az Őrségben. A tervek szerint Őriszentpéter közelében, néhány száz méterre a lakott területtől fúrtak volna új szénhidrogénkutat, de a beruházás a helyiek ellenállásába ütközött.

A Greenpeace bejegyzése szerint bírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák a tervezett kitermelést. „A Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarországgal közösen állásfoglalást adtunk ki, amiben több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a tervek azonnali leállítását. Emellett felemelte szavát a tervek ellen a Jövő Nemzedékek Szószólója és az érintett Őrségi Nemzeti Park is” – írta a Greenpeace.

A helyi kormányhivatal határozata szerint a Mol ezután „felülvizsgálta a tervezett tevékenységet, és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította”. Az őrségi gázkitermelésről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Greenpeace és több civil szervezet ezen kívül azt is fontosnak tartja, hogy az ország más védett természetvédelmi területein se lehessen fosszilis kitermelést végezni, ezért azt követelik az országgyűléstől, hogy alkossanak olyan törvényt, amely megtiltja az ilyen tevékenységek engedélyezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!