A Mol ígéri, egyetlen fát sem fognak kivágni az őrségi kútfúrás során

2021. március 10. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Párbeszédet kezdeményez az őrségi lakosokkal a Mol, mert az elmúlt napokban több félreértés látott napvilágot az Őrségben tervezett kutatófúrással kapcsolatban – írja az MTI a Mol közleménye alapján.

A Mol 2017-ben nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatát, amely lehetővé teszi a cég számára, hogy szénhidrogén után kutasson az Őrségben. A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetik az engedélyeztetési folyamatot, mert a nemzeti park és az önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnének egyeztetni. Amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, lakossági fórumot szeretnének tartani.

Az Mol kiemeli, hogy a területen nem kőolajat, hanem földgázt keresnek, ahogy tették ezt az elmúlt 50 évben is. Állításuk szerint egyetlen fát sem fognak kivágni, a munkálatokkal járó átmeneti zajterhelést ideiglenes védőfallal csökkentik, és betartják a Natura 2000 minősítéshez kapcsolódó összes előírást.

A vállalatnak jelenleg öt működő gázkútja van a területen, amikről azt írták, biztonságosak és nincs környezetkárosító hatásuk. A gázt földalatti vezetékeken szállítják, így a Mol szerint a nagyjából egy hónapig tartó munka után semmilyen zajhatás vagy teherautó-forgalom sem fogja terhelni a környéket.

A Natura 2000 látogatóközpontja a Vas megyei Őriszentpéteren az avatás napján, 2018. június 29-én -Fotó: Varga György / MTI
A Natura 2000 látogatóközpontja a Vas megyei Őriszentpéteren az avatás napján, 2018. június 29-én -Fotó: Varga György / MTI

Az őrségi gázkitermelésről ebben a cikkben írtunk részletesen. Az Őriszentpéter közelébe tervezett szénhidrogénkút fúrása ellen tiltakozás és online petíciózás indult. Az ellenzők attól tartanak, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén építendő kút belerondíthat a tájba, az építés az ott élőket és a turizmust is zavarhatja, és védett természeti értékek is károsodhatnak. A Mol ezért felfüggesztette az engedélyezési eljárást, és egyeztetést ígért a helyiekkel.

A „félreértések” csak és kizárólag abból adódnak, hogy a Mol egész mást kommunikál a sajtó és közvélemény felé, mint amit az engedélyeztető hatóság fele az engedélyeztetési dokumentációban ír – közölte a Mol állításaira válaszul az Őrségvédők Civil Társaság.

A szervezet részletesen is reagált a Mol közleményében írtakra:

  1. Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen is olvasható, hogy a kitermelés során kőolajat is a felszínre hozhatnak. „A fúrás tervezett mélysége 2850 méter. Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz” – szerepel a dokumentációban.
  2. A sajtónyilatkozat állításával szemben, miszerint „több lehetséges helyszínt is vizsgáltak”, a Natura2000-es hatástanulmány 12. oldal 8. pontjában ezt írják: „A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs.”
  3. Az Őrségvédők Civil Társaság szerint nem azért szünetelteti az eljárást a Mol, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal, hanem mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a vállalatot, amit határidőre nem tudott volna elvégezni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!