Hadházy Ákos nem kért bocsánatot, Zugló MSZP-s polgármestere feljelentette

2021. augusztus 18. – 18:19

frissítve

Hadházy Ákos nem kért bocsánatot, Zugló MSZP-s polgármestere feljelentette
Horváth Csaba sajtótájékoztatón – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 18-án, szerda délben lejárt a határidő – Horváth Csaba Zugló polgármestere eddig adott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek időt arra, hogy bocsánatot kérjen, amiért „hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban”.

Mivel a bocsánatkérés nem érkezett meg határidőre, de azon túl sem, Horváth feljelentette Hadházy Ákost

– közölte a Telexszel szerda este Kormos Kata, a Zuglói Polgármesteri Hivatal szóvivője.

Ezzel egy időben egy közleményt is kiadtak, amiben azt írták, szerették volna békésen rendezni ezt az ügyet, de „Hadházy Ákos nem áll le, tovább folytatja Zugló Önkormányzatának lejáratását azután is, hogy tényszerűen cáfoltuk valamennyi állítását”.

Hadházy a közösségi oldalán hétfőn írt egy bejegyzésben arról, hogy augusztus 17-én (kedden) dönt Zuglóban a rendkívüli testületi ülés arról, „hogy a kerület egyik legértékesebb telkét eladják-e csökkentett áron Tiborcz István üzlettársának”.

Zugló polgármestere ezután nyílt levélben írt arról, hogy szerinte az eladások nem „stikában, a nyilvánosságot kerülve” történtek, hanem a pályázat róluk megjelent két országos napilapban (Népszava, Magyar Nemzet), Zugló online felületein, a Polgármesteri Hivatal, valamint kifüggesztve a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján és az értékesítendő ingatlanon, valamint az Ingatlan.com webes felületén 30 napig. Horváth Csaba azt is hozzátette, hogy a pályázat nyílt volt, vagyis annyian adhattak be ajánlatot, amennyien csak akartak.

A polgármester szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Hadházy valótlan állításokkal igyekezett megtéveszteni a zuglóiakat és lejáratni Zugló Önkormányzatát, ezért felszólította a képviselőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, és adjon ki erről közleményt, máskülönben feljelenti.

Bocsánatkérő közlemény helyett az előválasztáson Hadházy Ákost támogató szervezetek képviselői adtak ki közös nyilatkozatot. Ebben arról írnak, hogy szerintük a nyílt levél harcias hangvétele „leginkább a keddi, határozatképtelenség – a szocialista képviselők távolmaradása – miatt elmaradt képviselő-testületi ülésről próbálja elterelni a figyelmet.”

Kiemelik azt is, hogy bár

„a polgármesteri közlemény hallgat róla, a környékbeli lakosok ellenzik a telek beépítését, több mint 1000 tiltakozó aláírást gyűjtöttek, mert a területre közparkot szeretnének, nem társasházat”.

A polgármester nyílt levelével kapcsolatban Hadházy a Telexnek kedden azt mondta, sajnálja, ha Horváth Csaba „sértve érzi magát, de ha jogi elégtételt szeretne, akkor azt javaslom, ne rágalmazás miatt jelentsen fel, hanem becsületsértés miatt polgári perben, mert sajnos a mentelmi jogot ilyen esetben nem adja ki a parlament”.

Zugló Önkormányzata szerint Hadházy azonban ezzel a kijelentésével is csúsztat. „Az igazság ugyanis az, hogy a képviselők maguk kérhetik a mentelmi joguk felfüggesztését, hogy tisztázzák magukat”. Válaszlevelükhöz ezért csatoltak egy nyilatkozat tervezetet is.

„Ezt egy másodperc alatt aláírhatja és az eljáró bíróság megkeresése után már indulhat is a mentelmi jog felfüggesztésének hivatalos útja, majd az eljárás, amiben tisztázhatja magát”,

írták.

Frissítés: A zuglói önkormányzat vagy hazudik vagy végtelenül ostoba embereket alkalmaznak jogászként, reagált a Telexnek Hadházy Ákos stábja. Szerintük az Országgyűlésről szóló törvény egyértelműen fogalmaz: „A képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást indítani”.

Lemondani csak szabálysértési ügyben lehet a mentelmi jogról, ahogy azt Hadházy Ákos meg is tette a dudálós tüntetések után. Büntetőügyben ilyesmire nincs lehetőség. Magánvádas ügyben viszont a bíróság terjeszti elő a házelnöknek a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, írták.

Az ellenzéki politikusok közötti zuglói feszültség gyökerei mélyre nyúlnak. Mint megírtuk, abban a kerületben indítja a Momentum a korrupció elleni harc védőszentjének kikiáltott Hadházy Ákost az előválasztáson, amelynek 2014 óta ellenzéki vezetése van. Fekete-Győr András szerint minden Zuglóba került száz forintból negyvenet ellopnak, és jelöltjükkel valódi változást szeretnének a politikában.

Az MSZP-s Tóth Csaba nem érti, miért pont az ő körzetében indul az LMP korábbi társelnöke, Heves megyét ajánlotta figyelmébe, ahol kormánypárti képviselőt kell legyőzni. A Momentum korrupciós vádjai Karácsony Gergelyig is elérhetnek, és komoly feszültségekhez vezethetnek az ellenzéki összefogásban. Tóth Csaba és Hadházy Ákos zuglói csatájáról szóló cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!