Horváth Csaba, Zugló polgármestere feljelenti Hadházyt, ha nem kér bocsánatot

2021. augusztus 17. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejezetéhez érkezett a zuglói előválasztási csetepaté: Horváth szerint Hadházy megtévesztő csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg zuglói ingatlaneladásokról, ezért feljelenti, ha nem kér bocsánatot. Hadházy áll a per elébe.

„Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló önkormányzatát rossz színben tüntesse fel”

– írja nyílt levelet tartalmazó közleményében Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.

Horváth szerint az eladások nem „stikában, a nyilvánosságot kerülve” történtek, hanem a pályázat róluk megjelent két országos napilapban (Népszava, Magyar Nemzet), Zugló online felületein, a Polgármesteri Hivatal, valamint kifüggesztve a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján és az értékesítendő ingatlanon, valamint az Ingatlan.com webes felületén 30 napig.

A polgármester hozzáteszi: a pályázat nyílt volt, vagyis annyian adhattak be ajánlatot, amennyien csak akarták. Az ingatlan eladásáról először még 2013-ban, Papcsák Ferenc, fideszes polgármester idején döntöttek. A szóban forgó ingatlan értékesítéséről később többszörös testületi döntés született. Csak 2019-ben 6 alkalommal is kiírtak nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra.

A fenti pályázatokra azonban nem érkezett érvényes ajánlat, de érdeklődő sem nagyon volt, vélhetően a túl magas ár miatt. Ezért amikor 2021. február 25-én ismét döntött a testület a telek eladásáról, újabb – a törvényi előírásoknak megfelelően két független értékbecslővel – értékbecslést készíttetett az önkormányzat. Ezek közül végül a magasabb áron, 709 millió forintért lett legutóbb meghirdetve az ingatlan. Ez ugyan alacsonyabb összeg, mint a korábbi becslés, de ha valami többszöri meghirdetés után nem kel el egy bizonyos áron, és még érdeklődők sincsenek, akkor tudomásul kell azt venni, hogy az ár jócskán a tényleges piaci ár felett van, és csökkenteni kell azt, teszi hozzá Horváth, hozzátéve, hogy ugyanazok a fő építési paraméterek vannak érvényben, mint korábban.

Horváth Csaba sajtótájékoztatón – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Horváth Csaba sajtótájékoztatón – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A polgármester szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Hadházy valótlan állításokkal igyekezett megtéveszteni a zuglóiakat és lejáratni Zugló Önkormányzatát, ezért felszólítja a képviselőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, és adjon ki erről közleményt.

„Amennyiben ez 2021. augusztus 18-án 12:00-ig nem történik meg, Zugló Önkormányzata jó hírnevének megőrzése érdekében kénytelen leszek feljelentést tenni”

– zárja levélközleményét Horváth Csaba.

Mint Hadházy a közösségi oldalán hétfőn leírta egy bejegyzésben, kedden (ma) dönt Zuglóban a rendkívüli testületi ülés arról, „hogy a kerület egyik legértékesebb telkét eladják-e csökkentett áron Tiborcz István üzlettársának”. Véleménye szerint az önkormányzat érvei nem cáfolnak semmit: a kihirdetésben valótlan adatok voltak, az eladási kényszert pedig helytelen a családi ezüst kiárusításával orvosolni.

„Polgármester úr pontosan tudja, hogy magánvádas ügyben a parlament nem adja ki a képviselőket, így a feljelentés egy teljesen fölösleges lépés”

– válaszolta Hadházy a zuglói bejelentés kommentjében. Hozzátette: számára nagy öröm ugyanakkor, hogy a múlt heti bizottsági ülés után a keddi képviselő-testületi ülésen sem ment át az előterjesztés. Biztos benne, hogy komolyan javítaná az ellenzéki összefogás hitelességét, ha ez az ügylet végleg lekerülne a napirendről, zárta észrevételét.

A képviselőt a fenti komment ellenére még keressük, bocsánatot kér-e Horváth Csaba felszólítására, amint válaszol, közöljük.

Frissítés: A képviselő válaszolt lapunk kérdésére.

Mint írja, eddig semmivel nem cáfolta Horváth Csaba a két posztjában elmondottakat, ezért továbbra is azt állítja, hogy nagyon jó üzenet lenne, ha a testület nem szavazná meg ezt az előterjesztést arról, hogy csökkentett áron, de nagyobb beépíthetőséggel eladják ezt a telket Tiborczéknak.

„Sajnálom, ha a polgármester úr sértve érzi magát, de ha jogi elégtételt szeretne, akkor azt javaslom, ne rágalmazás miatt jelentsen fel, hanem becsületsértés miatt polgári perben, mert sajnos a mentelmi jogot ilyen esetben nem adja ki a parlament. Én viszont állok a per elébe”

– közölte lapunkkal Hadházy.

Az ellenzéki politikusok közötti zuglói feszültség gyökerei mélyre nyúlnak. Mint megírtuk, abban a kerületben indítja a Momentum a korrupció elleni harc védőszentjének kikiáltott Hadházy Ákost az előválasztáson, amelynek 2014 óta ellenzéki vezetése van. Fekete-Győr András szerint minden Zuglóba került száz forintból negyvenet ellopnak, és jelöltjükkel valódi változást szeretnének a politikában.

Az MSZP-s Tóth Csaba nem érti, miért pont az ő körzetében indul az LMP korábbi társelnöke, Heves megyét ajánlotta figyelmébe, ahol kormánypárti képviselőt kell legyőzni. A Momentum korrupciós vádjai Karácsony Gergelyig is elérhetnek, és komoly feszültségekhez vezethetnek az ellenzéki összefogásban. Tóth Csaba és Hadházy Ákos zuglói csatájáról szóló cikkünket itt olvashatják.

Kövess minket Facebookon is!