Horváth Csaba, Zugló polgármestere feljelenti Hadházyt, ha nem kér bocsánatot

2021. augusztus 17. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejezetéhez érkezett a zuglói előválasztási csetepaté: Horváth szerint Hadházy megtévesztő csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg zuglói ingatlaneladásokról, ezért feljelenti, ha nem kér bocsánatot. Hadházy áll a per elébe.

„Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló önkormányzatát rossz színben tüntesse fel”

– írja nyílt levelet tartalmazó közleményében Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.

Horváth szerint az eladások nem „stikában, a nyilvánosságot kerülve” történtek, hanem a pályázat róluk megjelent két országos napilapban (Népszava, Magyar Nemzet), Zugló online felületein, a Polgármesteri Hivatal, valamint kifüggesztve a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján és az értékesítendő ingatlanon, valamint az Ingatlan.com webes felületén 30 napig.

A polgármester hozzáteszi: a pályázat nyílt volt, vagyis annyian adhattak be ajánlatot, amennyien csak akarták. Az ingatlan eladásáról először még 2013-ban, Papcsák Ferenc, fideszes polgármester idején döntöttek. A szóban forgó ingatlan értékesítéséről később többszörös testületi döntés született. Csak 2019-ben 6 alkalommal is kiírtak nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra.

A fenti pályázatokra azonban nem érkezett érvényes ajánlat, de érdeklődő sem nagyon volt, vélhetően a túl magas ár miatt. Ezért amikor 2021. február 25-én ismét döntött a testület a telek eladásáról, újabb – a törvényi előírásoknak megfelelően két független értékbecslővel – értékbecslést készíttetett az önkormányzat. Ezek közül végül a magasabb áron, 709 millió forintért lett legutóbb meghirdetve az ingatlan. Ez ugyan alacsonyabb összeg, mint a korábbi becslés, de ha valami többszöri meghirdetés után nem kel el egy bizonyos áron, és még érdeklődők sincsenek, akkor tudomásul kell azt venni, hogy az ár jócskán a tényleges piaci ár felett van, és csökkenteni kell azt, teszi hozzá Horváth, hozzátéve, hogy ugyanazok a fő építési paraméterek vannak érvényben, mint korábban.

Horváth Csaba sajtótájékoztatón – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Horváth Csaba sajtótájékoztatón – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A polgármester szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Hadházy valótlan állításokkal igyekezett megtéveszteni a zuglóiakat és lejáratni Zugló Önkormányzatát, ezért felszólítja a képviselőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, és adjon ki erről közleményt.

„Amennyiben ez 2021. augusztus 18-án 12:00-ig nem történik meg, Zugló Önkormányzata jó hírnevének megőrzése érdekében kénytelen leszek feljelentést tenni”

– zárja levélközleményét Horváth Csaba.

Mint Hadházy a közösségi oldalán hétfőn leírta egy bejegyzésben, kedden (ma) dönt Zuglóban a rendkívüli testületi ülés arról, „hogy a kerület egyik legértékesebb telkét eladják-e csökkentett áron Tiborcz István üzlettársának”. Véleménye szerint az önkormányzat érvei nem cáfolnak semmit: a kihirdetésben valótlan adatok voltak, az eladási kényszert pedig helytelen a családi ezüst kiárusításával orvosolni.

„Polgármester úr pontosan tudja, hogy magánvádas ügyben a parlament nem adja ki a képviselőket, így a feljelentés egy teljesen fölösleges lépés”

– válaszolta Hadházy a zuglói bejelentés kommentjében. Hozzátette: számára nagy öröm ugyanakkor, hogy a múlt heti bizottsági ülés után a keddi képviselő-testületi ülésen sem ment át az előterjesztés. Biztos benne, hogy komolyan javítaná az ellenzéki összefogás hitelességét, ha ez az ügylet végleg lekerülne a napirendről, zárta észrevételét.

A képviselőt a fenti komment ellenére még keressük, bocsánatot kér-e Horváth Csaba felszólítására, amint válaszol, közöljük.

Frissítés: A képviselő válaszolt lapunk kérdésére.

Mint írja, eddig semmivel nem cáfolta Horváth Csaba a két posztjában elmondottakat, ezért továbbra is azt állítja, hogy nagyon jó üzenet lenne, ha a testület nem szavazná meg ezt az előterjesztést arról, hogy csökkentett áron, de nagyobb beépíthetőséggel eladják ezt a telket Tiborczéknak.

„Sajnálom, ha a polgármester úr sértve érzi magát, de ha jogi elégtételt szeretne, akkor azt javaslom, ne rágalmazás miatt jelentsen fel, hanem becsületsértés miatt polgári perben, mert sajnos a mentelmi jogot ilyen esetben nem adja ki a parlament. Én viszont állok a per elébe”

– közölte lapunkkal Hadházy.

Az ellenzéki politikusok közötti zuglói feszültség gyökerei mélyre nyúlnak. Mint megírtuk, abban a kerületben indítja a Momentum a korrupció elleni harc védőszentjének kikiáltott Hadházy Ákost az előválasztáson, amelynek 2014 óta ellenzéki vezetése van. Fekete-Győr András szerint minden Zuglóba került száz forintból negyvenet ellopnak, és jelöltjükkel valódi változást szeretnének a politikában.

Az MSZP-s Tóth Csaba nem érti, miért pont az ő körzetében indul az LMP korábbi társelnöke, Heves megyét ajánlotta figyelmébe, ahol kormánypárti képviselőt kell legyőzni. A Momentum korrupciós vádjai Karácsony Gergelyig is elérhetnek, és komoly feszültségekhez vezethetnek az ellenzéki összefogásban. Tóth Csaba és Hadházy Ákos zuglói csatájáról szóló cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!