Afganisztán: a magyar kormány „komolyan vizsgálja”, hogyan tudna segíteni azokon, akik tolmácsként vagy más minőségben segítettek a magyar csapatoknak

2021. augusztus 16. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem fogad be mindenfajta korlátozás nélkül afgán migránsokat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, írja az MTI.

Ahogy azt korábban megírtuk, 20 év után lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban, ezzel párhuzamosan a tálib fegyveresek vasárnap este már harc nélkül hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket is. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták a repülőtér kivételével, ahol káosz alakult ki a tálibok elől menekülő afgánok miatt. Az idáig vezető folyamatokról ebben az elemző cikkünkben, a repülőtéri káoszról, illetve a nemzetközi kimenekítésekről pedig ebben a frissülő cikkünkben olvashat.

A magyar parlamenti államtitkár arról beszélt a közmédiának, hogy amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta, hogy ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává.

Magyar Levente megjegyezte, hogy sajnos nem sikerült a világ nagy része által elfogadott és megfogalmazott elvárások szerint végrehajtani a műveletet. A magyar kormány nem hajlandó a magyar emberekkel megfizettetni ennek a hibás geopolitikai döntésnek és az elhibázottan végrehajtott geopolitikai akciónak a következményeit – mondta.

„Nem fogadjuk el” azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni, mondta, és hozzátette, hogy a nemzetközi közösségben ugyanis „ilyen dokumentumok cirkulálnak”, amelyek arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás és szűkítő kitétel nélkül fogadjanak be afgán migránsokat.

Hozzátette, Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz:

komolyan vizsgálják, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.

Mint mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel, és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Az államtitkár szerint a csapatkivonásnak nem így kellett volna történnie, és amit most Kabulból és Afganisztán különböző pontjairól „látunk, az rémisztő, és úgy gondolom”, mind a migráció, mind a nemzetközi terrorizmus összefüggéseiben olyan korszaknak a nyitánya lehet – nemcsak Közép-Ázsia és a Közép-Kelet, hanem az egész világ számára – ami nem volt kívánatos, és talán még elkerülhető is lett volna – fogalmazott. Magyar szerint csak a törökökön múlik, hogy a meginduló afgán menekültek meddig jutnak, mindenesetre potenciális migránshullámra kell felkészülni.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Egyesült Államok vezetésével 70 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentik, hogy az Afganisztánt elhagyni kívánó afgánoknak és nemzetközi állampolgároknak engedélyezni kell a távozást, és a repülőtereknek, valamint a határátkelőknek nyitva kell maradniuk. Ehhez huszonöt európai uniós ország is csatlakozott, kettő uniós tagállam nem írta alá: Magyarország és Bulgária.

Magyar Levente egyébként arról nem beszélt, hogy hány magyar állampolgárt érinthet Afganisztán elhagyása, hogy jelentkeztek-e a magyar államnál ilyen emberek.

Andrej Babiš cseh kormányfő a Twitteren jelentette be, hogy a kabuli repülőtéren megkezdődött a cseh diplomáciai képviselet dolgozóinak evakuálása. 46 cseh és helyi követségi dolgozót, illetve a családtagjaikat fogják Prágába szállítani, míg a szlovák kormányfő arról beszélt, hogy egyelőre néhány szlovák állampolgár kérte az Afganisztánból való kimenekítését, és a szlovák kormány arról is döntött, hogy menedéket nyújtanak tíz olyan afgán állampolgárnak, akik az utóbbi években intenzíven együttműködtek az EU tagállamaival. Ezen felül pedig Szlovákia bekapcsolódott az afgán és az uniós állampolgárok biztonságos helyre szállításába, és rendelkezésre bocsátottak egy speciális katonai szállítógépet is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!