Medián: A magyarok többsége elfogadó, és nem hisz abban, hogy meleggé lehet válni attól, hogy hallunk róla

2021. augusztus 13. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Medián felmérése szerint a magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről, derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A kutatás szerint a megkérdezettek

  • 46 százaléka ismer az LMBTQI-közösséghez tartozó embert;
  • 73 százalék elutasítja a kormány álláspontját, miszerint a homoszexuális emberek veszélyt jelentenek a gyermekekre;
  • 74,5 százalék engedné, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban;
  • 59 százalék támogatja a házassági egyenlőséget, 69 százalék szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők.

A két évvel ezelőtti felmérésben az azonos neműek házasságát még csak 33 százalék támogatta. Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője szerint

„a kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI-emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.”

Az iskolai neveléssel kapcsolatban a megkérdezettek 66 százaléka szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82 százalék szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. 83 százalékuk nem hiszi el, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében.

A kormány júniusban fogadta el a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, amelyben például megtiltják a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is.

Múlt pénteken megjelent a Magyar Közlönyben is a melegellenessé eltérített törvény, mely például kimondta, hogy nem lehet az üzlet kirakatába tenni, és a többi terméktől elkülönítve, kizárólag zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja”.

Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók, ebben a gyorstalpalóban pedig azt vizsgáltuk, mi is van egészen pontosan a szövegben, és betartható-e így a gyakorlatban a törvény:

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!