Április óta nem derítette ki a rendőrség, kik okozták a túlterheléses támadást az oltásregisztrációnál

2021. augusztus 13. – 08:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három és fél hónap alatt sem derítette ki a rendőrség, hogy kik okozták az EESZT oltásregisztrációs honlap összeomlását, vagyis az úgynevezett „terheléses támadást” április 30-án.

A rendőrség ugyanis azt írta a Népszavának: az ügyben a „Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad.”

Mi történt a bizonyos napon?

Orbán Viktor miniszterelnök április 30-án reggel bejelentette, hogy aznap Pfizer-vakcinát is lehet kapni, és aki kéri, az még aznap regisztráljon, mert utána hetekig kell várni az újabb Pfizer-adagokra, mert a meglévőt félreteszik a 16–18 éveseknek. (Végül nem kellett heteket várni.)

Az EESZT rendben le is halt a miniszterelnök bejelentése után, regisztrálni senki nem tudott a Pfizerre, így az emberek jobb híján regisztráció nélkül, hosszú órákat álltak sorba a különböző oltópontokon, hogy Pfizerhez juthassanak.

Míg az emberek sorakoztak, addig az operatív törzs a napi megjelenésében azt mondta, terheléses támadás érte az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszert, a támadást pedig felelőtlen emberek követték el.

Ezzel a járvány alatt már hatodszor hivatkoztak túlterheléses támadásra. A túlterheléses támadások lényege, hogy a támadók több gépről egyszerre rengeteg kéréssel árasztanak el egy oldalt, amivel úgy megdolgoztatják a szervert, hogy az megroppan a kezelhetetlen méretű forgalomtól, és elérhetetlenné válik. Kívülről általában nem nagyon lehet eldönteni, hogy egy rendszer összeomlásához valóban rosszindulatú támadás vezet-e, vagy csak a rendeltetésszerű használat során érkező, megugró forgalom miatt adja meg magát.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága a lapnak azt mondta, ha tényleg terheléses támadás ért egy kormányzati honlapot, akkor arról értesíteni kellett volna a bizottságot, de nekik eddig erről senki nem szólt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!