Hétvégére hőségriasztást rendelt el Müller Cecília

2021. augusztus 13. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól az ország egész területére hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos – írja az MTI.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleménye szerint a tisztifőorvos szombaton 0 órától hétfő éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést. Az idei évben már hatodik alakommal rendelt el hőségriasztást Müller Cecília.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

Ha nehezen igazodik el a riasztások, figyelmeztetések, előrejelzések, vészjelzések világában, akkor mindenképpen olvassa el ezt a cikkünket!

A hatóságok a közleményükben kiemelték, hogy a hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a gyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet a fokozott vízivásra is. „Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben” – írják.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben, az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap akár 36 fok is lehet az ország egyes részein. Várhatóan kedden érkezik majd egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!