Adótitokra hivatkozva nem mondja el a kormány, hol tart az Antall Péter vezette tudásközpontnál indult NAV-vizsgálat

2021. augusztus 11. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem tudhatjuk meg, hogyan áll a NAV-vizsgálat a néhai miniszterelnökről elnevezett tudásközpontnál, ahol fia, Antall Péter az utóbbi években közpénzből járta be a világ luxushoteleit, és aminek működéséről és költéseiről a Direkt36 írt nagyobb anyagot. Az Antall József Tudásközpontról írt kétrészes anyag első részéről ebben a cikkünkben számoltunk be, a folytatásról pedig ebben.

Már az első részből is olyan dolgok derültek ki, mint hogy az alapítvány működését az Orbán-kormány eddig már több mint 4 milliárd forinttal támogatta meg az adófizetők pénzéből, a pénz felhasználását pedig elég nagyvonalúan kezelik: Antall Péter havi juttatásai átlag bruttó 4 millió fölött vannak, és eközben milliókat utaznak el, luxushotelekben szállnak meg közpénzből. A második részből kiderült, „tavaly már átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) igazgatója – másfélszer többet, mint egy évvel korábban” – írta a Direkt36.

Az is kiderült a cikkekből, hogy a hatalmas állami támogatás ellenére 2016-ban sikerült összehozni az alapítvánnyal, hogy már folyószámlahitelből kellett béreket fizetni – miközben egy háromfős delegáció skandináv körútra ment –, 2018-ban pedig a rendes éves kormányzati támogatáson túl kapniuk kellett 250 milliót egy másik kormánypárti alapítványtól is, hogy kijöjjenek valahogy. A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt. És az is kiderült, hogy az alapítvány pénzügyeit közben már a NAV is vizsgálja.

Erre a NAV-vizsgálatra kérdezett rá Ungár Péter országgyűlési képviselő. Mivel a tudásközpont a Miniszterelnökségen keresztül kapja a közpénzt, így Ungár az írásbeli kérdésével Gulyás Gergelyhez fordult, de végül a válasz nem onnan, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter megbízásából Tállai András államtitkártól érkeztek, írja a Magyar Hang.

„Az írásbeli kérdésben kért információ nem minősül az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti, NAV által kezelt közérdekű adatnak, illetve közérdekből nyilvános adatnak, hanem az adótitok körébe tartozik”

– írta válaszában Tállai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!