Direkt36: Közpénzből járja a világ luxushoteleit Antall József fia

2021. május 31. – 07:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A néha miniszterelnök, Antall József fiáról, Antall Péterről, illetve az általa vezetett Antall József Tudásközpontról írt hosszabb anyagot a Direkt36, amiből többek között kiderül, hogy az alapítvány működését az Orbán-kormány eddig már több mint 4 milliárd forinttal támogatta meg az adófizetők pénzéből, a pénz felhasználását pedig elég nagyvonalúan kezelik: Antall Péter havi juttatásai már átlag bruttó 4 millió fölött vannak, és eközben milliókat utaznak el, luxushotelekben szállnak meg közpénzből.

A lap azt írja, a szervezet számos belső dokumentumához is hozzájutottak, ezek segítségével derítették ki például, hogy a járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken az Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében található hotelekben szálltak meg, az utazásokra több tízmillió közpénz ment el.

Az alapítvány vezetője Antall Péter, mellette az ő felesége az intézet igazgatóhelyettese, de ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel, teszi hozzá a lap.

Kiderül az is, hogy az utakat az is drágítja, hogy Antall Péternek már csak azért is más dolgozókkal együtt kell utaznia, mivel nincs jogosítványa, a bérelt autót pedig vezetnie kell valakinek, illetve mivel a tudásközpont vezetője nem igazán beszél idegen nyelveket, így valakinek tolmácsolnia is kell.

A cikk szerint hiába a hatalmas állami támogatás, 2016-ban sikerült összehozni az alapítvánnyal, hogy már folyószámlahitelből kellett béreket fizetni – miközben egy háromfős delegáció skandináv körútra ment –, 2018-ban pedig a rendes éves kormányzati támogatáson túl kapniuk kellett 250 milliót egy másik kormánypárti alapítványtól is, hogy kijöjjenek valahogy. Az alkalmazottak fizetése többször csúszik heteket.

A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

További részletek a Direkt36 cikkében.

E cikk szerzője egyébként végigkövette azt a pert, amiben Antall Péteréket perelte az Antall József Tudásközpont egyik volt alkalmazottja, Szert Boglárka. A munkaügyi pert végül elvesztették Antallék. A perben Szert így jellemezte a tudásközpontot és Antallékat:

„Antall Péter mögött valós teljesítmény nincsen, jogosítványa nincsen, diplomája nincsen, nyelvet nem beszél. Csak egy 600 milliós költségvetés (…) A szervezet az úgy működik, hogy Veronika (Antall Péter felesége – szerk.) döntött el mindent, a Péter bejött néha, megebédeltek, és volt egy igazgató, aki semmit nem csinált. »Lebegek a vizek felett«️ – mondogatta Antall.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!