Antall József fiának havi juttatásai évről évre szépen emelkednek, miközben az általa vezetett alapítványt a Miniszterelnökség mellett már a NAV is vizsgálja

2021. július 22. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A néhai miniszterelnök, Antall József fiáról, Antall Péterről, illetve az általa vezetett Antall József Tudásközpontról írt kétrészes anyagot a Direkt36; az elsőről május végén ebben a cikkünkben számoltunk be, és most kijött a folytatás is, ami tovább finomította a képet.

Már az első részből is olyan dolgok derültek ki, mint hogy az alapítvány működését az Orbán-kormány eddig már több mint 4 milliárd forinttal támogatta meg az adófizetők pénzéből, a pénz felhasználását pedig elég nagyvonalúan kezelik: Antall Péter havi juttatásai átlag bruttó 4 millió fölött vannak, és eközben milliókat utaznak el, luxushotelekben szállnak meg közpénzből.

A friss részből kiderült már az elején: „tavaly már átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő Antall József Tudásközpont Alapítvány (AJTK) igazgatója – másfélszer többet, mint egy évvel korábban”.

Azt már a korábbi részből megtudtuk, hogy a hatalmas állami támogatás ellenére 2016-ban sikerült összehozni az alapítvánnyal, hogy már folyószámlahitelből kellett béreket fizetni – miközben egy háromfős delegáció skandináv körútra ment –, 2018-ban pedig a rendes éves kormányzati támogatáson túl kapniuk kellett 250 milliót egy másik kormánypárti alapítványtól is, hogy kijöjjenek valahogy. Ahogy azt is, hogy a Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt. Ehhez jön most hozzá a friss részben, hogy

az alapítvány pénzügyeit közben már a NAV is vizsgálja.

Júniusra több AJTK-s munkatársat is beidéztek meghallgatásra. Az adóhatóság az AJTK 2019-es gazdálkodása miatt indította a vizsgálatot, de kiemelten foglalkozik egy új szolgáltatásukkal is, amely az alapítvány szakmai anyagait teszi elérhetővé egy online adatbázisban. Sok anyag ingyenesen letölthető, bizonyos tartalmakért azonban – annak ellenére, hogy közpénzből készültek – külön kell fizetni” – írja a Direkt36.

Hozzáteszik egyébként, hogy az első rész után írt ugyan egy levelet a lapnak az alapítvány, de a cikkük konkrét állításaival szemben nem kértek helyreigazítást.

„Az AJTK-nál tavaly átlagosan 40 ember dolgozott, de a személyi jellegű kiadásokra fordított pénz 19,7 százaléka csak az igazgató juttatására ment el”

– írja még a lap. További részletek a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!