Luxusjacht után luxusüdülő: Szíjj Lászlóé lett a balatonfüredi Villa Vitae

2021. augusztus 02. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szíjj László kormányközeli vállalkozó tulajdonába került az a balatonfüredi luxusüdülő, ami bár eddig nyitva volt a nagyközönség előtt, de június végén már nem lehetett szállást foglalni, írja az Alfahír.

A füredi Villa Vitae friss tulajdoni lapja szerint az adásvételről szóló dokumentumokat július 9-én küldték el a Földhivatalhoz. Szíjj előtt a villa annak az Eppel Jánosnak a tulajdonában állt, aki 2020 végéig a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója volt.

Eppel cége, az E55 Kft. még 2015-ben kapott 468 millió forint uniós, majd 2019-ben a Kisfaludy-program keretében 79 millió forint hazai költségvetési támogatást turisztikai beruházások megvalósítására.

Az uniós szabályok szerint a támogatás feltétele, hogy legalább öt évig ilyen minőségben kell üzemeltetni az ingatlant – az öt év viszont letelt.

Sőt, június végén levették az NHB Banktól felvett hitelek miatt az ingatlanon lévő elidegenítési és terhelési tilalmat is, így szabadon megvehette magának bárki – ez esetben Magyarország kilencedik leggazdagabb embere. Az Alfahír arról ír, hogy nem véletlenül nem lehet már helyet foglalni a luxushotelben: a lapnak a munkatársak arról beszéltek, hogy a Villa Vitae „megszűnt mint szálloda”, az új tulajdonos pedig „más koncepcióval szeretné üzemeltetni” a helyet.

Luxusjacht után jött a luxusüdülő

Nem ez az első luxusvásárlás, amit Szíjj László megengedhetett magának az elmúlt hetekben: ahogy arról július végén írtunk, a Lady MRD-nél is nagyobb luxusjachtot szerzett be egy máltai offshore cég mögé bújva a NER egyik legeredményesebb vállalkozója. A Seagull MRD a megajachtok közé tartozik, de nem tudni a pontos árát – igaz, a gyártónak van egy méretében is hasonló jachtja ebből a hajócsaládból, az tavaly 30,2 millió euróért (azaz kb. 10,5 milliárd forintért) kelt el.

Közben a Lady MRD – ahol tavaly nyáron Szijjártó Péter nyaralt a családjával, miközben irodai fotókat posztolt Facebookon, és járt rajta Mészáros Lőrinc és Homolya Róbert MÁV-elnök is – továbbra is eladó 14,9 millió euróért, azaz körülbelül 5,2 milliárd forintért.

Szíjj Lászlónak évek óta jól megy az üzlet: rendre nyer az állami közbeszerzéseken, januárban például a Duna Aszfalt Zrt. 8,6 milliárd forintért nyerte el az infrastruktúra-fejlesztést a debreceni BMW-gyár környékén. A márciusban megjelent beszámolója szerint a járvány ellenére minden eddiginél sikeresebb évet zárt 2020-ban Szíjj építőipari cége, a Duna Aszfalt Zrt. A vállalat a 2019-es 157 milliárd forint után 2020-ban 175 milliárd forintos bevételt tudhatott magáénak, amivel a nyeresége 24,35 milliárd forintról 26 milliárdra nőtt.

Szíjj 7 milliárd forintos osztalékot tudott kivenni a cégből.

A Forbes 2020-as listája alapján Szíjj László az ország kilencedik leggazdagabb embere, vagyonát 184,8 milliárd forintra becsülték.