Úszni nem lehet, de mártózásra tökéletes Budapest most megnyitott egyetlen dunai szabadstrandja

2021. július 30. – 15:01

frissítve

Úszni nem lehet, de mártózásra tökéletes Budapest most megnyitott egyetlen dunai szabadstrandja
Hűsölés a vízben az új Római Plázson – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti dunai fürdőzés 1973-as betiltása óta nem volt legális szabadstrand a fővárosban, egészen péntekig, amikor is megnyitott a Római-parti Plázs. Úszni ugyan nem lehet a kijelölt nadrágszíj-fürdőhelyen, de mártózni tökéletes, és a hangulat is békebeli. Strandteszt.

Még soha nem voltam olyan sajtótájékoztatón, amit nyugágyban lehetett végigheverni, de ezt a Római-parti Plázs megnyitása után már nem mondhatom el többé magamról. Most azonban ugorjuk át a hivatalos szövegeket, és csobbanjunk rögtön a Dunába.

Hogy milyen a víz? Fasza. Kristálytisztának ugyan nem nevezném, de nem is piszkos. A hőfok a kiírás szerint 23 fok, ami fürdőzéshez ideális. A part kavicsos, de a besétálás kevésbé gyötri meg a talpat, mint egy átlagos horvát tengerparti belépő.

Kvázimedencének két hosszú, összesen 250 méternyi partszakaszt választottak le 4-6 méter széles sávban úszókötéllel a folyóból. Ezen a keskeny területen is aránylag gyorsan mélyül a víz, de az úszókötélnél sem több 120 centinél, azaz max. kötésig ér egy átlagos termetű embernek.

A lekerített részen a meder alja is kavicsos, sodrás alig van. Azért még nincs meg a feltétlen bizalom:

„Mindig attól félek, hogy üvegbe lépek”

– mondja aggódva egy vízben álló nő a férjének.

Emiatt elvileg nem kell aggódnia, mert a tájékoztatón arról biztosítottak, hogy a medret megtisztították a nyitás előtt, az átvizsgálás pedig folyamatos.

Mint ahogy a vízminőség miatt sincs ok az aggodalomra Béres András óbudai alpolgármester szerint, mert mérik a vízminőséget mindennap. Az eredmény az elmúlt egy hétben végig kiváló volt. Emellett az üzemeltetők forródrótos kapcsolatban vannak a Csatornázási Művekkel arra az esetre, ha a folyón feljebb kiöntene az, aminek nem kellene kiönteni. (A vízminőséget a kormányhivatal vizsgálja, a legutóbbi jelentést itt elérhetővé tettük.)

A kis úszókötél nemigen akadályozza meg az úszni akarókat, hogy átbújva alatta beljebb ússzanak, mint ahogy rögtön az első negyedórában az egyik strandvendég meg is tette. A kötélen túl már egy-két méterrel is jelentősen felerősödik a sodrás ereje, egyfelől ezért nem ajánlatos a renitenskedés, másfelől az úszómesteri emelvényen baywatcholó óbudai David Hasselhoff úgyis kiparancsolja a vízből a szabálytalankodót.

Partwatching – Fotó: Huszti István / Telex
Partwatching – Fotó: Huszti István / Telex

Mártózás után 120 nyugágy várja a strandolót a parton, vagy ha feljebb megy egy kicsit, akkor az infrastrukturális hátteret biztosító Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelepén lezuhanyozhat (külső és belső zuhanyzó is van), átöltözhet vagy intézheti dolgát ingyenesen a korrekt állapotú egyesületi vizesblokkban. Az egyesületi büfében belülről frissíthetnek a vendégek, természetesen ezt már anyagi ellenszolgáltatás fejében. Ha valaki messzebbre akarna a Dunán kalandozni, kenut, kajakot, evezőst tud bérelni a csónakházban.

Az új plázson a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozata szerint. A Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. mellett fekvő fürdőhely mindennap 11-kor nyit és este 7-kor zár. Kutyát sajnos/szerencsére nem lehet vinni a törvényi szabályozás miatt.

A Római-parti Plázs kialakítási, üzemeltetési és működtetési költségei (a bójasor telepítése, a kötélsor, a rögzítés, a tervezés és a rajzok elkészítése, medertisztítás, vízimentő-szolgálat, éjszakai őrzés, gondok/fövenyőr), a táblák elkészítési és kihelyezési költsége, valamint a takarítás és a szükséges eszközök biztosítása összesen mintegy 9–10 millió forint kiadást jelent a tájékoztatás szerint.

Az egyik lekerített fürdőhely – Fotó: Huszti István / Telex
Az egyik lekerített fürdőhely – Fotó: Huszti István / Telex

A költségeket az óbudai önkormányzat, valamint A Mi Rómaink – Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért állja. A szabadstrand kialakításában sok munkája volt a Valyo – Város és Folyó Egyesületnek, a Maradjanak Fák a Rómain civil csoportnak és a Civilek a Római-partért Egyesületnek.

Nem a Római-parti Plázs az egyetlen dunai strand Budapesten. Mint arról beszámoltunk, július elején a Kopaszi-gátnál megnyitott a Sho Beach, ahol „a Mol-torony és a feltuningolt lángosok ölelésében fürödhetünk a folyóban”. Csakhogy itt 4000 forint a normál belépő, ami rögtön politikai indulatokat keltett a kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!