A Mol-torony és a feltuningolt lángosok ölelésében fürödhetünk Budapesten is a Dunában

2021. július 4. – 07:21

frissítve

A Mol-torony és a feltuningolt lángosok ölelésében fürödhetünk Budapesten is a Dunában

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitott Budapest első szabadvízi strandja, amivel nagy kő eshet most le a dunai fürdőzés után évek óta sóvárgó fővárosiak szívéről. A Kopaszi-gáton nyíló SHO Beach egész érdekes párosításokat villant fel a látogatói számára: a látképen egyszerre szerepel a betondzsungel és a természet, az étlapon pedig a feltuningolt lángosok és a fine dining fogások. Minibalcsi a Rákóczi-hídnál, a Duna öblében.

Nagyjából nehezen elképzelhető, sőt, enyhe merészséggel határozottan ritkának is nevezhetnénk, hogy ha valaki Magyarországon lefekszik egy strand partjára, akkor jobbra nézve repkedő madarakat, napsütést és vizet lásson, ha pedig balra néz, akkor meg három darut, amelyek egy gigászi monstrumot építenek.

A SHO Beach még csak szombaton nyílt, de már a legtökéletesebben meg tudja mutatni egy képben, mi a baj a Kopaszin épülő Mol-torony városképi látványával. A strand körül húzódó, betonozott városrész és a Duna közelsége annyira idegen Budapesten, hogy az már izgalmassá is teszi a szabadvízi strandot:

a SHO Beachen lenni és a környékén sétálni teljesen olyan, mintha turista lenne az ember valahol egészen máshol.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Ez a hangulat pedig segít is betölteni azt, ami a strand elsődleges funkciója lehetne a fővárosban: egy új lehetőséget adni azoknak, akik nem akarnak leutazni a Velencei-tóhoz, elmenni egy közelebbi tengerpartra, vagy a magyar kulturális hagyományhoz hűen lecsoszogni az autópályán kilométeres dugókban a Balatonra hekkezni, meg lángosozni. Ez utóbbihoz kapcsolódó élményt egyébként teljesíti a SHO, a Balatonhoz hasonlóan például drága, lehet halat enni és fürödni, cserébe viszont nincs messze.

Anyagiak, víztisztaság

Kezdjük azzal, hogy milyen maga a vízpart és a víz: egy alapvetően homokos, helyenként aprókavicsos strandot kapunk, ahol nincs igazi sodrás, és gyorsan meg lehet szokni a víz hőmérsékletét is, viszont majdnem olyan gyorsan mélyül a víz, mint egy bányatóban. A strandon bójákkal jelzik a víz mélyülését és azt is, hogy meddig az övék a terület – merthogy ezután sem lehet szabadon beúszni a Dunába a Kopaszi-gáton, kizárólag az elkerített strand területén.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A hétvégén nyílt strandot a Kopaszi Gát Kft. adja ki, az üzemeltető pedig Koltai Róbert és Pogány Judit fia, Koltai Gábor. Koltai lapunknak azt mondta, hogy a strand azért nyitott csak júliusban, mert a Dunában fürdéshez az üzemeltetőnek megannyi laboratóriumi tesztet kell felmutatnia (elsősorban a vízminőségről), ráadásul számos tesztet a nyitás után is minden hónapban megismételnek. Ez a válasz arra is, miért nincs tele a Duna legális fürdőzőkkel – a strandhoz ugyanis mindig kell egy üzemeltető, aki a tesztköltségeket állja, és minden egyéb felelősséget is magára vállal.

„A Kopaszi Gát Kft. az eljárást megelőzően is végzett vízminőség-vizsgálatokat, az összes vízmintajegyzőkönyv negatív eredményű lett, amely bizonyította, hogy az öböl ezen a területen fürdésre alkalmas. Az öböl ezen részén a fürdést az a környezeti sajátosság teszi lehetővé, hogy ez egy visszakanyarodó mellékág, amely természetes módon tisztítja a Duna vizét”

– tudtuk meg a Kopaszi körüli városnegyedért felelős cégtől, a BudaParttól. És hogy mennyibe kerül az, hogy lehessen fürdeni a Dunában? Röviden sokba, hosszabban pedig:

  • felnőtteknek hétköznap 3200, pénteken és hétvégén 4000 forintba;
  • diákoknak, helyi lakosoknak, 65 év felettieknek hétköznap 2300, hétvégén 2800 forintba.
  • A gyerekjegy 1600, illetve 2000, a családi pedig 5600 illetve 7000 forint.
  • A strandnak van délutáni jegye is, ez 16 órától érvényes: hétköznapokon a teljesárú jegy 1700 forint (diák, stb. 1200), hétvégén 2200 (diák, stb. 1500).

Mint megtudtuk, a SHO este fél 7-től kinyit mindenkinek, a vízben viszont a házirend szerint csak 7-ig lehet fürdeni, így egy félórás idősáv áll rendelkezésre annak, aki ingyen akar strandolni. Az éttermek egyébként 10-ig vannak nyitva, így enni, inni, Dunát nézni kicsit nagyobb időintervallum marad a jegy nélkül látogatóknak.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Lángos savanyított medvehagymaterméssel

A SHO egyik nagy előnyének mondható, hogy itt aztán tényleg megvan, amit a magyarországi strandkultúrában nevelkedett közönség jogos morgolódással hiányolhat a strandokról, főként a természetes vizeknél. Az öltözőkben le lehet ülni, és még tükör is van. A zuhanyzókból meleg víz folyik, bár ez talán olyan exkluzivitás, ami az emberek nagyobb részének nem is hiányzik a strandokról a hatalmas hőségekben. Van emellett 1000 forintos napidíjért cserébe zárható szekrény a táskáknak, egyéb cuccoknak, ha valaki meg akarna szabadulni a „törölközővel letakarom és akkor nem látja senki” taktikától.

A strand érdekességét a gasztronómiai felhozatal adja, nem véletlen, hogy leírásaikban sokszor a kaját emeli ki a SHO Beach. A nyitónapon a strandon két étkezési lehetőség volt, az egyik a strand grillbárja, a másik a Mák pop-up kocsija. A grillbárban van például gyümölcsleves (1200 forint), rántott csirkecomb (1800 forint), kacsakolbász (2500 Ft), ratatouille (2200 Ft), hamburger (2800 Ft) és amerikai palacsinta (1500 Ft) is. Az üdítőknél a limonádé 850, a koktél 2000, a sör pedig 850-1000 forint között mozog.

Az ételfelhozatalból mi a kacsakolbászt és a palacsintát próbáltuk ki, utóbbi ár-értéket nézve valóban a túlárazott kategóriába sorolható, a kacsakolbász viszont egy jó strandos gasztronómiai vonalat mutatott be: márpedig azt, hogy a túlárazott, csucsogós kolbász helyett ugyanennyi pénzért lehet olyan egyszerű strandételt is vásárolni, ami minőségi. Hiszen a kolbász, mustár, kovászos uborka, kenyér klasszikusa mindenhol hasonlónak tűnhet, miközben mégiscsak más élményt ad, ha finom húsú kolbászt kapunk rendes mustárral és kovászos kenyérrel.

Kacsakolbász és amerikai palacsinta – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Kacsakolbász és amerikai palacsinta – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A SHO „egyszerű strandételek, de minőségi alapanyagokból” koncepciója abszolút az egyik legjobb dolog, ami egy stranddal történhet, főleg, hogy egy fővárosi strandon vagy a Balaton mellett ugyanilyen áron kapunk egy főételt, ám minimum ingadozó minőségben. A Mák pop-upja viszont emellett inkább idegennek hat a parton. Még annak ellenére is, hogy nem ismeretlen a Mák jelenléte strandokon, a kitelepült fine dining étterem ugyanis Balatonakarattyán vált híressé. Arra előre felkészítenénk mindenkit, hogy aki itt hekket rendel (3900 forint), az nem egy hatalmas halat kap kovászos uborkával, hanem egy finoman elkészített kis adag harcsát vajbabbal és zöldborsó-zöldeper emulzióval.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A Mák étlapján egy szuper fine dining vonal rajzolódik ki, van például kacsakolbász kabneh-val, konfitált céklával és kumquattal (2700 forint), malaccomb mustármag krémmel és jus-vel (3500 forint), desszertnek pedig kürtöskalács mákhabbal, pollenporral, rebarbaragyökérrel (1800 forint). Az viszont a menüt nézve elég jó kérdés, hogy mennyire vágyik a strandoló ember a fine diningra. Vagy hogy mennyire akar a strandon megszokott sajtos-tejfölös lángos helyett 1800 forintért egy mákos-kefíres tésztájú lángost enni (úgy, hogy a lángos inkább egy lepényre hasonlít), tetején savanyított medvehagymaterméssel.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Szelfitájm

Ha valaki mégis a strandparti fine diningra vágyik, az vásárolhat egyébként a pénztárban gasztrojegyet is 2000 forintért. Ennek a teljes összegét le lehet fogyasztani (míg a sima belépőből csak 500 forintnyit), cserébe viszont strandolni nem lehet vele: a gasztrózókat külön karszalag is megkülönbözteti a pancsolóktól.

A fine dining mellett van bérelhető napágy és SUP is, programnak viszont az egyik legjobb dolog a strand területén lévő hatalmas, kicsit különálló zöldterület. Ide szeretnének majd piknikezési és tűzgyújtási lehetőségeket is kiépíteni, illetve rendezvények tartására is alkalmas lesz majd a terület.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

A szórakozni vágyóknak jön emellett még vízihinta és óriásjenga is, illetve ahogy Koltai mondta, az élet nem áll meg itt, folyamatosan fejleszteni tervezik majd a strandot. Közönségben főként a közelben lakókat célozza, de nyitnának minden budapesti felé is. Utóbbiak közül a SHO Beach azoknak szól inkább, akik egy félnapos programra simán rászánnak tízezer forintot, és akiket érdekel a természet és a fine dining találkozása.

Az pedig nem is kérdés, hogy be fogja vonzani azokat is, akik Instagramon mutogatják a summer bodyjukat koktélt szürcsölgetve. Erre már a hely is fel van készülve, a part szélén ugyanis méteres SHO BEACH felirat üvölti a fesztiválok után szabadon, hogy gyertek, csináljatok már velem pár fasza képet.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!