Életfogytiglanra ítélték a makói kettős gyilkost, aki 15 évig megúszta a számonkérést

2021. július 20. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Meghozta kedden a Szegedi Törvényszék az elsőfokú ítéletet a 2004-es makói kettős gyilkosság ügyében. A negyvenes évei végén járó Sz. Dénest, akit csak tizenöt évvel a bűncselekmény után fogtak el, bűnösnek találták különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben, és életfogytiglanra ítélték azzal, hogy legkorábban harminc év elteltével kerülhet feltételes szabadlábra. A Szegedi Törvényszék közleménye szerint a szabadságvesztést fegyházban rendelték végrehajtani.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség azért fellebbezett, hogy tényleges életfogytiglannal sújtsák Sz.-t, tehát egyáltalán ne lehessen soha feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

Két asszonyt öltek meg Makón 2004. november 16-én: a 78 éves Tóth-Kásáné Marikát és a lányát, Évát. A gyilkos, aki értékek után kutatva felforgatta a lakást, vascsővel ütlegelte őket, aztán elvágta a torkukat. A rendőrség kezdetben az idős asszony egyik unokáját gyanúsította meg. Az illető – bár vádemelésig már nem jutott el a dolog – egy évet ült ártatlanul előzetes letartóztatásban, később sikerrel perelte be kártalanításért a magyar államot. Miután tavaly bejelentették a vádemelést Sz. Dénes ellen, felkerestük az unokát és az ügyvédjét Makót: a történetéről itt olvashat részletesen.

Sz. Dénes akkor akadt fenn a szűrőn végül, amikor 2019-ben ráállították az ügyre a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályát. A helyszínen maradt genetikai és egyéb nyomok, valamint a 2004 óta sokat fejlődött, modernebb technológia birtokában módszeresen ellenőrizni kezdték a Csongrád megyei ismert bűnözőket. Köztük volt Sz. is, az ujjlenyomata bent volt a rendszerben, először ennél tűnt fel az egyezés. 2020 februárjában számolt be a rendőrség az elfogásról, Sz. azóta letartóztatásban van.

A büntetőpere idén tavasszal kezdődött el Szegeden. Az első tárgyaláson a vádlott tagadott, de a védekezése a józan észnek és tanúknak is ellentmondott, például eperszedést próbált előadni a novemberi gyilkosság idejére alibiként. A legerősebb bizonyíték ellene a DNS volt: ugyanannak az embernek a DNS-e volt a gyilkos által hátrahagyott cérnakesztyűn, a vascsövön, egy szódásszifonon és a fiatalabb áldozat bal kezének egyik körme alatt is. Ahogy az elfogása utáni rendőrségi sajtótájékoztatón elmondták: 1 a 462 trilliárdhoz a valószínűsége, hogy a DNS nem Sz.-től származik.

A vallomások szerint a két asszony rokonai, ismerősei nem látták őt korábban, nem kötötte semmi az áldozatokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!