Nem akarják elbontani az erdőpusztító Csipak-villát

2021. július 20. – 17:53

frissítve

Nem akarják elbontani az erdőpusztító Csipak-villát
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Áll még Csipak büszke villája a Hármashatár-hegyen, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a bontási határozat ellenére a védett erdőbe lógó épület meg is marad. Erre lehet következtetni ugyanis Tordai Bence PM-es képviselő tájékoztatójából, aki hónapok óta figyelemmel kíséri a bontás ügyét.

Tordai Bence helyszínen tartott tájékoztatója szerint kiderült, hogy bár a Sára Botond vezette kormányhivatal nemrég az épület teljes bontását rendelte el, a határozatot sikerült a 10 éves elévülési határidő leteltéig elhúzni. Ezt a képviselő szerint NER-közeli tulajdonos rögtön felismerte, és a helyzetet kihasználva meg is támadta a döntést.

A képviselő mondanivalóját arra alapozta, hogy a napokban kapcsolatba léptek a tulajdonos Mahill Holding Kft.-vel, amelynek jogi képviselője leírta: abban partenerek, hogy a villának azt a részét elbontsák, ami az erdő területén épült, de a villa egészét nem akarják lebontani. Ezért két pert is indított a tulajdonos a bontási határozat ügyében.

Tordai szerint az épület jelenlegi tulajdonosi, képviselői köre a kormánypárt különböző köreihez köthető. A Mahill Holding tulajdonosa 2017 májusa óta a Hexon Hill Holding Ltd. angol cég. A cég igazgatója, 2021 januárig tulajdonosa Horváth Nándor, aki 2017 óta a Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt.-ben dolgozik. Azaz jelenleg ugyan Karácsony Gergely főpolgármester felügyelete alá tartozik, de a Tarlós-érában lépett be.

Tordai szerint ezenfelül a Hexon angliai címére (Office 5 the Round House Dormans Park Road East Grinstead West Sussex RH19 2EN) van bejegyezve hat, jelenleg is Laczkó Gyula érdekeltségébe tartozó cég. Laczkó Gyula pedig korábban Habony Árpád és Arthur Finkelstein angliai cégének az ügyvezetője volt, tette hozzá a képviselő. dr. Bedő Katalin, a cég jogi képviselője pedig 2014-ig a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese volt, közölte Tordai.

A képviselő végül leszögezte: jogászokkal most azt fogják megvizsgálni, hogy a kormányhivatal miért tétlenkedett tíz évig, lehetővé téve egy gyanús hátterű cég számára a saját bontási határozatának jó eséllyel kecsegtető megtámadását.

A villa 2021 júliusban – Fotó: Bődey János / Telex
A villa 2021 júliusban – Fotó: Bődey János / Telex

Mahill: Elévülés után nem lehet elrendelni a teljes épület bontását

Bedő Katalin ügyvéd, a Mahill Kft. jogi képviselője Tordainak küldött (és a képviselő által nyilvánossá tett) levelében így vezeti le megbízója jogát az épületre:

A villa 2008-ban fennmaradási és továbbépítési engedélyt kapott, akkor az épület 95%-a készen volt. Ezt követően a fennmaradó nagyjából 5%-nyi épületrész is fennmaradási engedélyt kapott, ezt a határozatot a 2008-as döntéssel együtt Budapest Főváros Kormányhivatala megsemmisítette 2011-ben.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ez utóbbi másodfokú határozatot 2015-ben hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Azt azonban kimondta, hogy a 2008-as fennmaradási engedély már nem vizsgálható és nem semmisíthető meg, mert a kormányhivatal jogvesztő határidőn túl közölte 2011-es megsemmisítő döntését.

A megismételt eljárásban a kormányhivatal a bíróság döntésével szembemenve elrendelte a teljes épület bontását, azonban ezt a határozatot a Bíróság 2019-ben ismételten
megsemmisítette. Kimondta, hogy a 2008-as fennmaradási engedélyben szereplő épület (95%) bontása már nem rendelhető el, az azt követően megépült épületrész (5%) esetén pedig vizsgálni kell, hogy nem telt-e el a hatóság részére intézkedésre nyitva álló jogvesztő határidő. Tekintettel arra, hogy 2010 óta az építkezés nem folytatódott, 2020-ban a szabálytalan építési tevékenységtől számított 10 éves jogvesztő határidő is eltelt a kormányhivatal újabb intézkedése nélkül.

Az elévülést követően rendelte el a kormányhivatal 2021. április 21-én újfent a teljes épület bontását, a döntés pedig az ügyvédnő szerint ellentétes mind a 2015-ös, mind a 2019-es ítélettel. Ezért a cég keresettel élt a bontási kötelezés ellen, hiszen a bíróság jogerős döntése mindenkire nézve kötelező.

Előzmények:

A Csipak-villánál márciusban lapunk terepszemlét tartott, mert azt a tippet kaptuk, hogy a NER egyik közfeladatokat is ellátó erős embere beköltözött a luxusingatlanba, de ennek végül semmi nyomát sem találtuk.

A villa 2021 márciusban – Fotó: Fábián Tamás / Telex
A villa 2021 márciusban – Fotó: Fábián Tamás / Telex

Nem bontják?

Tordai Bence, a PM frakcióvezető-helyettese a Facebookon jelentette be április végén, hogy a kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya egy kötelezést adott az épület fennmaradása ügyében, azaz lehet, hogy mégsem bontják el a villát.

Mégis bontják?

Három héttel később aztán megint úgy tűnt, hogy a kormányhivatal elbontatja a hármashatár-hegyi Csipak-villát – legalábbis ezt jelentette be Tordai Bence a Facebookon. A képviselő március végén kérdezte meg az agrárminisztert, hogy mikor bontják el a villa garázsát, de akkor nem kapott konkrét választ.

Villasztori

A villa építésének botrányos történetét egyébként Földes András és Miklósi Gábor kollégáink tárták fel 2011-ben. A 10 évvel ezelőtt született cikkük szerint a Csipak Péter belvárosi ingatlanvállalkozó 1800 négyzetméteres házához tartozó hatállásos garázs nagyobb része a védett erdőbe épült. Azonban hiába taroltak le szabálytalanul több száz négyzetméternyi védett erdőt, a hatóságok annak idején mindent rendben találtak.

Csipak ugyan néhány méterrel hátrébb vitte a kerítést az erdőből, még ugyanebben az évben bontásra kötelezték a vállalkozót. Kiderült az is, hogy Csipak azért nem az engedélyezett területre épített, mert nem tetszett neki a kilátás. A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága természetesen nem az egész ingatlan elbontására kötelezte Csipakot, hanem csak a természetvédelmi területbe épült részéről volt szó, valamint elrendelték ott az eredeti állapot helyreállítását is. Csipak ennek nem tett eleget.

A II. kerületi luxusingatlanba a botrány miatt a vállalkozó nem tudott beköltözni. A cégét (Csipak Cirbolya Mansion), amely birtokolta a villát, később felszámolták, a vállalkozót és a kerületi építési iroda akkori vezetőjét pedig elítélték.

Az ingatlant a felszámolónak 2016-ban 225 millió forintért sikerült eladnia egy angol projektcégnek. A négy évvel ezelőtti szakértői becslés szerint az esetleges bontás és a helyreállítás költsége 3-400 millió forint lehet, amely a vevőt terheli.

A terület értékesítésekor a felszámoló azt írta, hogy a telken egy 55 százalékos műszaki készültségű, egylakásos, 2460 m² alapterületű lakóépület áll. Valamint hogy

„a jelenleg befejezetlen építésű lakóépület pince + földszint + emelet + tetőtér, négyszintes, nagy teraszokkal és külső, belső úszómedencével felszerelt modern luxusépület, szép panorámával rendelkezik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!