Ezért megérte letarolni a védett erdőt

2021. március 26. – 05:33

frissítve

Ezért megérte letarolni a védett erdőt
Fotó: Fábián Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz éve félkészen áll a hírhedt Csipak-villa a Hármashatár-hegyen. Hiába kellene elbontani a garázsát és visszaállítani az eredeti állapotot, láthatóan semmi sem történik, a természet pedig már elkezdte birtokba venni a luxusingatlant.

Kaptunk egy tippet, hogy a NER egyik közfeladatokat is ellátó erős embere beköltözött a Csipak-villa néven elhíresült luxusingatlanba, ezért csütörtök délelőtt felkerekedtünk, hogy megnézzük, lehet-e valóságalapja a sztorinak. Első ránézésre egyelőre nem igazán. Az elmúlt tíz év egyik legkirívóbb budapesti természetkárosítása nyomán létrejövő telken nyoma sem volt erős NER-embernek, a pusztulatnak viszont annál inkább.

A villa építésének botrányos történetét Földes András és Miklósi Gábor kollégáink tárták fel 2011-ben. A 10 évvel ezelőtt született cikkük szerint a Csipak Péter belvárosi ingatlanvállakozó 1800 négyzetméteres házához tartozó hatállásos garázs nagyobb része a védett erdőbe épült. Azonban hiába taroltak le szabálytalanul több száz négyzetméternyi védett erdőt, a hatóságok annak idején mindent rendben találtak.

Csipak ugyan néhány méterrel hátrébb vitte a kerítést az erdőből, még ugyanebben az évben bontásra kötelezték a vállalkozót. Kiderült az is, hogy Csipak azért nem az engedélyezett területre épített, mert nem tetszett neki a kilátás. A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága természetesen nem az egész ingatlan elbontására kötelezte Csipakot, hanem csak a természetvédelmi területbe épült részéről volt szó, valamint elrendelték az eredeti állapot helyreállítását is. Csipak ennek nem tett eleget.

A II. kerületi luxusingatlanba a botrány miatt a vállalkozó nem tudott beköltözni. A cégét (Csipak Cirbolya Mansion), amely birtokolta a villát, később felszámolták, a vállalkozót és a kerületi építési iroda akkori vezetőjét pedig elítélték.

Fotó: Fábián Tamás / Telex Fotó: Fábián Tamás / Telex
Fotó: Fábián Tamás / Telex
Fotó: Fábián Tamás / Telex

Az ingatlant a felszámolónak 2016-ban 225 millió forintért sikerült eladnia egy angol projektcégnek, amely gyorsan továbbpasszolta a villát a Hetényi és Társa Ingatlanfejlesztő Kft.-nek, a tulajdoni lap szerint függő hatállyal, de jelenleg is a villa tulajdonosa. A négy évvel ezelőtti szakértői becslés szerint az esetleges bontás és a helyreállítás költsége 3-400 millió forint lehet, amely a vevőt terheli.

A terület értékesítésekor a felszámoló azt írta, hogy a telken egy 55 százalékos műszaki készültségű, egylakásos 2460 m2 alapterületű lakóépület áll. Valamint hogy

„a jelenleg befejezetlen építésű lakóépület pince + földszint + emelet + tetőtér, négyszintes, nagy teraszokkal és külső, belső úszómedencével felszerelt modern luxusépület, szép panorámával rendelkezik.”

Terepszemlénk idején nagyon úgy tűnt, hogy a területen lényegében megállt az idő. Bontásnak és a védett erdő helyreállításának nyoma sincs, viszont annál inkább felütötte a fejét az enyészet.

Fotó: Fábián Tamás / Telex Fotó: Fábián Tamás / Telex
Fotó: Fábián Tamás / Telex
Fotó: Fábián Tamás / Telex

Az épületet egy biztonsági cég őrzi, vélhetően a szekuritis autója a kapun belül áll, a kerítés mellett pedig egy mobilvécé jelzi az állapot átmenetiségét. Ahogy felkapaszkodunk a Hármashatárhegyi úton a telekkel párhuzamosan, autónyi lyuk köszön ránk a kerítés oldalában – ez látható a cikk coverfotóján. Az elhagyatott helyek kedvelőinek szemszögében ennek is megvan a maga sajátos esztétikája.

Néhány méterrel arrébb a Rogán Antal polgármestersége idejéből ismerős „A jövő útján” feliratú ponyvával letakart (vélhetően) építési hulladék ismét olyan benyomást kelt, mintha az elmúlt tíz évben az udvaron még egy dudvát sem húztak volna ki.

Hiába a gyönyörű panoráma, a teraszokon korhadó korlátokból ítélve úgy tűnik, hogy azt nem élvezi senki. A villa körül az egyetlen felfedezhető dinamika, hogy a természet elkezdte visszaszerezni az irányítást a terület felett; ha így megy tovább az egykori Csipak-villa hamarosan a nemzetközi urbex-közösség egyik népszerű zarándokhelye lesz.

Fotó: Fábián Tamás / Telex Fotó: Fábián Tamás / Telex
Fotó: Fábián Tamás / Telex

Az ingatlan sorsával kapcsolatban megkeressük a területet tulajdonló céget, a II. kerületi önkormányzatot, valamint az illetékes hatóságokat. A fejleményekről később beszámolunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!