Ellenzéki reakciók a Pegasus-ügyre: Hazaárulás, kihallgatás, feljelentés

2021. július 19. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorban érkeznek az ellenzéki pártok reakciói arra, hogy magyar célszemélyek, köztük újságírók, üzletemberek, politikusok ellen is bevetettek egy hivatalosan bűnözők telefonjainak feltörésére szolgáló izraeli kémszoftvert (a történet lényegéről röviden itt, hosszabban pedig itt, a Direkt36 cikkében olvashat). A politikai reakciók alapvetően a magyar kormány felelősségét firtatják az ügyben, amit az ellenzékiek arra alapoznak, hogy a Pegasus nevű szoftvert gyártó cég, az NSO azt állítja, csak állami ügyfelei vannak, és az izraeli védelmi minisztérium engedélyezi a tranzakcióit.

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég azt írta a Facebookon: „az Orbán-kormány lehallgatási botrányában a hallgatás, a terelés, a mismásolás nem más, csakis a kormány beismerő vallomása. Az Orbán-kormány szégyent hoz az országra, bűzös diktatúrákkal került egy csoportba, a szabadság, a tisztesség és a becsület ellenfeleinek sorába.” Szerinte a kormánynak most egyebek mellett tisztáznia kell, hogy használta-e a kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vagy másik magyar szerv, és hogy volt-e a kémszoftver használatának bármilyen törvényes alapja.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egyenesen hazaárulásnak minősítette azt, hogy ellenzéki politikusokat és újságírókat hallgattak le, már persze, ha igaz, írta. „Hogy kiderüljön az igazság, az leginkább ennek a kormánynak az érdeke. Mert úgyis minden nyilvános lesz. Legkésőbb kormányváltás után. Mert ebben a nemzetközi ügyben nem fogják tudni eltüntetni a bizonyítékokat. És sem Izrael, sem az USA nem fogja takargatni Orbán bűneit” – fogalmazott. Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja azt írta a Telexnek is küldött sajtóközleményében: a Demokratikus Koalíció hivatali visszaélés gyanújával tesz feljelentést a fideszes lehallgatási botrányban.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Facebookon reagált a Direkt36 Telexen megjelent cikkére. „Illegálisan megfigyelni, lehallgatni embereket csak azért, mert kritizálják az Orbán-kormányt? Milyen eszközöket akar még bevetni ez az aljas és gyáva rezsim, hogy védje magát? Hány kormánykritikus ember telefonját törték fel eddig, és hányat akarnak még? Az újságírók, az üzletemberek, politikusok után a ti telefonjaitokba is bele fognak mászni a kémprogramjaikkal?” – tette fel a kérdést azzal, hogy egy jogállamban ezek a kérdések fel sem merülhetnének, ezért összehívatják a nemzetbiztonsági bizottságot. „Lássuk, mit mond a Fidesz. Ha semmit, az is válaszként értelmezendő.”

A történtek miatt sajtótájékoztatót tartott Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. Fekete-Győr azzal kezdte, hogy szerinte az elmúlt harminc év legsötétebb története ez a lehallgatási botrány. „Hallgatókat, civileket, újságírókat vegzál és figyel meg a kormány, ez teljesen vállalhatatlan. (…) Most pedig az egész magyar kormánynak el kell számolnia ezzel a botránnyal. Ki kell hallgatni az igazságügyi minisztert, illetve minden illetékes minisztert és szakszolgálatot” – fogalmazott Fekete-Győr.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írta az ügyről: „Akkor itt tartunk: az Orbán-kormány egy külföldi kémprogrammal rontott rá a saját nemzetére. Jogállam meg szuverenitás, ugye?! Mint a Nemzetbiztonsági bizottság volt tagja nagyjából nulla illúzióval rendelkezem, de az a tény, hogy a kormány és vele együtt az egész propagandamédia most ”BÁTRAN„ LAPÍT a rendszerváltás utáni 30 év talán legsötétebb ügyéről, önmagában botrány.” Szél is kérdéseket fogalmazott meg, amikre szerinte válaszolnia kell a kormánynak, ezek hasonlóak a többiekéhez, a politikus szerint a kormánynak meg kéne mondania, mikor vette a szoftvert, mikor bonyolítottak megfigyeléseket vele, kivizsgálják-e, hogy jogszerűek voltak-e a megfigyelések.

Mint arról beszámoltunk, várhatóan még hétfőn feljelentést tesz Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy magyar szála miatt. Mint lapunknak fogalmazott, a jogászok most rakják össze az általa csak magyar Watergate-ügyként emlegetett botrány feljelentési anyagát.

A Pegasus-ügyre azóta Szijjártó Péter is reagált a Telexnek. A külgazdasági és külügyminiszter egyebek mellett azt mondta, hogy az Információs Hivatal kivizsgálja, milyen külföldi titkosszolgálatok állhatnak a Pegasus-botrány mögött. A reggeli órákban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter még úgy válaszolt az ATV ehhez kapcsolódó kérdésére, hogy sajtóhírekkel nem foglalkoznak.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az elkészült anyagokat a Telexen itt olvashatja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Azóta a Direkt36-nak újabb cikkei jelentek meg erről a Telexen: Bánáti János célponttá válásáról itt, Gémesi Györgyről pedig itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!